'Řidičák' na tank, velociped či průkaz po slavných hercích. Pořídit se dá všechno

'Řidičák' na tank, velociped či průkaz po slavných hercích. Pořídit se dá všechno
Řidičský průkaz po herci Vlastovi Burianovi byl unikát, který se v listopadu vydražil za rekordní sumu téměř 58 tisíc korun. Jestlipak ho pořídili v muzeu Veteran Arena v Olomouci, kde si loni pořídili Zbrojovku na podvozku Z5, kterou Vlasta Burian jezdil?
Zde vůdčí list herce Zdeňka Štěpánka. Z něj byla bohužel stržená fotografie, přesto se loni na Aukru vydražil za 3101 Kč.
Další rarita, která se objevila na prodej. Vůdčí list, který velocipedistu opravňoval jezdit na vysokém kole.
Pochází z roku 1896 a před třemi lety se vydražil za 12 200 Kč.
Foto: Aukro
Eva Srpová Eva Srpová
4. 1. 2024 5:37
Řidičský průkaz za 58 tisíc? Na tolik si dobového vůdčího listu herce Vlasty Buriana cenil jeho nový majitel, který jej vydražil loni v listopadu na portálu Aukro. "Řidičáky" mohou být zajímavý sběratelský kousek, za který se utrácejí tisíce korun.

Sběratelé mají různé objekty zájmu, najdou se i tací, kteří schraňují staré řidičské průkazy. Pravděpodobně rekordní sumu zaplatil zájemce o průkaz herce Vlasty Buriana. Loni v listopadu se dokument vydražil na Aukru za 57 565 korun a bojovalo o něj 17 zájemců.

"Řidičský průkaz Vlasty Buriana je opravdu rarita, nic moc podobného mu za poslední roky nekonkuruje," komentuje aukci Tom Skolek, tiskový mluvčí portálu Aukro. Nabídka průkazů ale vůbec není chudá, na Aukru se průkazy na tanky, obrněná auta či jiné stroje objevují, obvykle se ale vydraží za tisícové sumy.

"Mezi zajímavosti v nedávné době například patří řidičský průkaz po herci Zdeňkovi Štěpánkovi, (ten se vydražil za 3101 korun - pozn red.), tu a tam se nabízí průkazy na tanky, vydražil se také vůdčí list velocipedisty datovaný rokem 1896," popisuje Skolek. Sešit s muzeální hodnotou obsahoval také nařízení pro jízdu na vysokém kole a vydalo ho c.k. policejní ředitelství ve Vídni. Vydražil se za 12 200 Kč.

Redakce vybrala několik nejzajímavějších starých řidičských průkazů, které se v posledních třech letech na Aukru vydražily. Nechybí průkazy na tank a samozřejmě dnes už historické růžové skládací řidičáky s kupony, kde policisté vyznačovali případné přestupky. Podívejte se do galerie.

 

Právě se děje

Další zprávy