Sraz patinovek a bastlů je jedinečná akce. Vítán je i 'odpad', kterým jiní pohrdají

Sraz patinovek a bastlů je jedinečná akce. Vítán je i 'odpad', kterým jiní pohrdají
Do areálu bývalého mlýna v Hradčanech-Kobeřicích se o víkendu sjedou majitelé patinových a upravených historických motorek.
Akci pořádá renovátor československých motocyklů Petr Kenny Burian.
Akce se letos koná už popáté v řadě, první se uspořádala před čtyřmi lety.
Uvolněná atmosféra je tu základ.
Foto: Tomáš Javorek
Eva Srpová Eva Srpová
9. 6. 2023 17:02
Bývalý areál mlýna v Hradčanech-Kobeřicích na Prostějovsku se o víkendu promění v ráj milovníků motocyklových a automobilových veteránů. Ale ne těch nablýskaných, po pečlivé renovaci. Organizátor akce Petr Burian, kterému kamarádi neřeknou jinak než Kenny, zve majitele patinovek a bastlů. Sraz se koná už popáté a těší se velké oblibě.

Kenny zve na akci svérázně, jak je mu vlastní: "Je to už vlastně tradiční netradiční sraz strojů v původním stavu a v různých kutilských úpravách. Budeme zase po roce rokovat o tom, co, kdo, kde, kdy a za kolik vytáhl stroj někde ze sklepa či stodoly a přivedl ho k životu. Tenhle sraz je více o lidech než o motorkách nebo autech," vysvětluje, o čem sraz patinovek a bastlů vlastně je.

Akce se o nadcházejícím víkendu koná už popáté. Loni na ni přijelo přes sto strojů z celé republiky. Je nepsaným pravidlem, že účastníci musí dojet po ose. "Nejsme setkání majitelů, ale jezdců," dodává.

K nápadu uspořádat toto dost netradiční setkání vyšel z toho, jaké stroje se Petrovi "Kennymu" Burianovi líbí. "Už mě nebavily ustrojený akce, kde člověk měl jinak šroubek a už ho místní "odborníci" hejtovali. Motorka po renovaci je fajn, ale větší kouzlo má zachovalý originál. Pro mě je cennější člověk, který jezdí na motorce, byť s nějakými nedostatky, než aby stroj byl pintlich udělaný, stál na výstavce a nejezdilo se na něm," dodává Kenny, který se renovacím profesně věnuje.

Na sraz přijíždějí často také motorky a staré stroje obecně, které byly upraveny v době svého aktivního provozu. "Každá dekáda má svoje typy úprav a dá se to poznat. Další kontrolky, šachovnicové polepy, řídítka s hrazdou, plyn rychlopal, neoriginální lakování třeba i štětkou, kapotáže. Dříve to byl odpad, ale dneska lidé začínají chápat, ze jde o mnohem větší odkaz na tu dobu než originály," vysvětluje Kenny.

"Z továrny vyjížděla jedna jako druhá, lidi ale tenkrát nechtěli mít stejný motorky. Proto se různě upravovaly. V dnešní době zase všichni chtějí, aby motorky vypadaly jako z továrny a ničí se tyhle bastly a patinovky. Protože takový stroje neměly svůj sraz a já jsem člověk, co dělá rád věci úplně jinak, než je zvykem, tak jsem první sraz patinovek a bastlů uspořádal už před čtyřmi lety," dodává.

Událost se koná v bývalé mlýnici v Hradčanech-Kobeřicích, kterou manželé Burianovi postupně opravují. Zvány jsou i nové tváře, nejen kamarádi. Podívejte se do galerie na fotky z loňského srazu.

 

Právě se děje

Další zprávy