Motorkáři létali vzduchem, Prahou se projel špalír Harleyů. Prezident nechyběl

Motorkáři létali vzduchem, Prahou se projel špalír Harleyů. Prezident nechyběl
Sraz motocyklů Harley-Davidson se rozrostl ve festival, který má nalákat nejen motorkáře a motorkářky, ale také rodiny s dětmi, milovníky jídla a adrenalinu.
Akce All American Fest se konala o prvním zářijovém víkendu a přilákala 25 tisíc lidí.
Čtyři tisíce z návštěvníků akce dorazilo na motocyklech a 800 se účastnilo tradiční sobotní vyhlídkové jízdy centrem města. 
Akce Harleyářů je populární, přijeli sem motorkáři z USA, Mexika, Finska, Francie, Velké Británie i třeba z Kypru.
Foto: Karl Richter
Eva Srpová Eva Srpová
6. 9. 2023 10:56
Sraz motocyklů Harley-Davidson se rozrostl ve festival, který má nalákat nejen motorkáře, ale také rodiny s dětmi, milovníky jídla a adrenalinu. Akce All American Fest se konala o prvním zářijovém víkendu a přilákala 25 tisíc lidí. Prahou se projelo asi 800 strojů, na akci dorazil prezident Pavel, který patří mezi nadšené motorkáře.

Fanoušek amerických motorek a jídla musel být ve svém živlu. V Praze se první zářijový víkend konala akce All American Fest. Ta láká nejen motocyklové fanoušky, ale taky milovníky jídla a adrenalinu. Vzduchem létali freestyle motorkáři, případně osvětlení parašutisti, na hamburgery a jiné grilované pochutiny se stály fronty.

Akci během tří dnů podle organizátorů navštívilo přes 25 tisíc návštěvníků, přičemž 4000 z nich dorazilo na motocyklech a 800 se účastnilo tradiční sobotní vyhlídkové jízdy centrem města. 

Akce Harleyářů je populární, přijeli sem motorkáři z USA, Mexika, Finska, Francie, Velké Británie i třeba z Kypru. Nášivky na oblečení prozrazovaly, že tu jsou i fanoušci Harleyů z Polska, Německa, Maďarska či Rakouska.

Historicky největší sraz motorek Harley-Davidson se konal před pěti lety, to dorazilo asi 110 tisíc fanoušků legendy z Milwaukee z celého světa. Tehdy se slavilo 115. výročí založení značky. I tak letošní akce patří mezi jedny z nejnavštěvovanějších. 

V areálu Výstaviště Holešovice a ve špalíru, který projel městem, byly k vidění hlavně motocykly značky Harley-Davidson rozmanitého stáří a kubatur. "Oblíbené jsou především modely řady Sportster až po velké cestovní Harleye řady Touring, a do toho řada motocyklů, která vychází ze základních sériových strojů, ale majitelé si je různě upravují, ať už lakováním, originálními doplňky, nebo třeba i specifickým designem," popisují organizátoři.

V rámci akce proběhla i soutěž přestaveb s názvem Custom Bike Show, kde byla k vidění celá řada upravených strojů a šlo téměř už o umělecká díla. Harley-Davidson Club Praha, který je mimochodem nejstarší klub fanoušků a vlastníků značky z Milwaukee na světě, tu v rámci výstavy představil i historické modely, které mezi návštěvníky vyvolaly velký ohlas.

Což platí také o nečekaném bodu programu, kdy se v sobotu večer snesli z nebe osvětlení parašutisti, kteří přistáli přímo mezi nastartované motorky. Návštěvníci obdivovali také show ve freestyle motorkosu, kdy jezdci na svých strojích přímo létali vzduchem. 

Tradiční sobotní jízdy Prahou se účastnily i stroje jiných značek, a tak mohli lidé, kteří motorkářům mávali z chodníků, poznat třeba Indiany, Hondy, BMW, Kawasaki, ale i historické Jawy a skútry Vespa.

Oficiálního zahájení festivalu se účastnil nadšený motorkář prezident Petr Pavel, který tu strávil celé odpoledne. V minulosti se vždy nadšeně přidával také ke "spanilce" Prahou, letos dorazil na svém "géesu" od BMW. Na fotky z akce se podívejte do galerie.

 

Právě se děje

Další zprávy