Slováci poprvé vyrobili více než milion aut. Jsou nejlepší na světě v přepočtu na obyvatele

ČTK ČTK, Ondřej Běhal
11. 1. 2016 15:59
Počet aut vyrobených na Slovensku loni překročil milion a dosáhl nového rekordu. Uvedl to šéf slovenského Svazu automobilového průmyslu Juraj Sinay. Přesné číslo neuvedl, protože největší slovenská továrna, bratislavský Volkswagen, zveřejní výsledky až v březnu. Žilinská fabrika společnosti Kia Motors vyprodukovala 338 020 nových aut, trnavská PSA Peugeot Citroën 303 025 vozů. V obou případech jde o rekordní čísla. Podle Sinaye se loni na Slovensku vyrobilo v přepočtu 184 automobilů na tisíc obyvatel. Sousední země je v tomto ukazateli nejlepší na světě před Českem. Na Slovensku se v roce 2018 spustí výroba v dalším provozu, u Nitry budou sjíždět z linek nové vozy značek Jaguar a Land Rover.
Výroba vozů Kia v žilinské továrně.
Výroba vozů Kia v žilinské továrně. | Foto: Kia Motors

Výroba automobilů na Slovensku loni dosáhla nového rekordu. Závody automobilek Kia Motors, PSA Peugeot Citroën a Volkswagen dohromady smontovaly více než milion aut. Novinářům to dnes řekl šéf slovenského Svazu automobilového průmyslu Juraj Sinay, přesný počet vyrobených vozidel neuvedl.

"Slovenská republika poprvé v historii dosáhla více než milionu vyrobených automobilů za rok," uvedl Sinay. Dodal, že i v letošním roce by produkce vozidel na Slovensku měla přesáhnout hranici milionu vozů.

Výrobní výsledky za minulý rok dosud zveřejnily divize automobilek Kia Motors a PSA Peugeot Citroën, obě zaznamenaly rekordní produkci. Výrobní linky továrny korejské Kia Motors v Žilině opustilo 338 020 vozidel při meziročním nárůstu o více než čtyři procenta, slovenský závod francouzského koncernu PSA Peugeot Citroën v Trnavě zvýšil produkci o 18,7 procenta na 303 025 vozidel. Největší slovenský výrobce vozů, bratislavský Volkswagen, oznámí přesné výsledky až v březnu. V pololetí překonal hranici 200 tisíc aut.

V roce 2014 produkce nových automobilů na Slovensku klesla, a to na 971 160 vozidel z 987 718 aut v roce 2013.

Automobilový průmysl patří k hlavním motorům slovenské ekonomiky. Odvětví výroby aut a komponentů se na průmyslové výrobě této pětimilionové země podílí 44 procenty a zaměstnává více než 80 000 lidí.

Vliv automobilového průmyslu ve slovenském hospodářství se v příštích letech ještě zvýší. Novou továrnu postaví britská automobilka Jaguar Land Rover, se zahájením výroby v závodě u Nitry počítá v roce 2018 a v úvodní fázi by měla montovat 150 000 vozidel ročně.

Podle zpráv agentury TASR Sinay také prohlásil, že se na Slovensku vyrobilo 184 aut v přepočtu na tisíc obyvatel. To je také nový rekord a suverénně nejvyšší číslo na světě.

Druhá velmi pravděpodobně zůstane v tomto parametru Česká republika, kde by mělo Sdružení automobilového průmyslu údaje o výrobě nových vozů zveřejnit zítra. "Očekáváme nárůst čtyř procent proti roku 2014," řekl Aktuálně.cz tajemník organizace Antonín Šípek. Tím padne nový rekord. Loni se v Česku vyrobilo 1,25 milionu osobních a malých užitkových vozů. Na tisíc obyvatel připadlo více než 118 vyrobených osobáků.

 

Právě se děje

Další zprávy