Škodovka zdražuje svá auta. Kvůli koruně i zájmu o ně

Radek Pecák Radek Pecák
20. 11. 2013 15:22
Největší zdražení se týká Octavie RS
Octavia RS s maximální rychlostí 248 km/hod je žádaným modelem
Octavia RS s maximální rychlostí 248 km/hod je žádaným modelem | Foto: Škoda Auto

Mladá Boleslav - Minimálně o několik tisíc korun zdražuje své modely mladoboleslavská Škoda.

Nejvíce si zájemci budou muset připlatit při koupi octavie v provedení RS. V jejím případě jde o deset tisíc korun, informuje server IHned.cz.

Za Superb nyní zákazníci zaplatí 544 900 korun, což je zdražení o 5 000 Kč. Superb Combi stojí po zdražení 574 900 korun. Škoda Citigo Active zdražila o 2000 korun na 183 900 korun, u Škody Fabie se o 1000 korun zvýšil výbavový stupeň Elegance a všechny dieselové motorizace napříč výbavovými stupni. Cena Rapidu ve výbavovém stupni Active se plošně zvýšila o 4000 korun na 306 900 korun. Model Roomster je dražší o tisícikorunu u všech dieselových provedení, akční model Trumf zůstává beze změny.

Změny se podle mluvčího Škody Vítězslava Pelce netýkají nově zavedeného modelu Rapid Spaceback nebo Škody Yeti, nedotčena zůstala i většina akčních modelů Škody.

"Oslabení koruny se dotklo i nás. Velkou část komponentů nakupujeme za eura," vysvětlil důvod zdražení Pelc.

"U Octavie RS ale zdražení souvisí spíše s obrovskou poptávkou zákazníků. Vytvořily se velké čekací lhůty, takže nám nezbylo nic jiného než reagovat zvýšením ceny," dodal Pelc.

Škoda i přes zdražení nepředpokládá, že by jí prodeje měly nějak dramaticky poklesnout. V posledních měsících se jí totiž daří. Na evropském trhu dokonce v říjnu pronikla mezi deset nejúspěšnějších značek. A podle údajů společnosti JATO Dynamics se ve stejném měsíci Škoda Octavia dostala na kontinentu na páté místo mezi všemi nabízenými modely.

Kromě aut samotných zdražily i ceny některých prvků příplatkové výbavy. Například metalíza na fabii stojí o osm set korun více než dříve, tedy 10 900 korun. Novinku představuje možnost zaplatit si prodlouženou záruku až na pět let s omezením do 150 000 kilometrů. U fabie stojí 10 800 korun, u octavie 17 700 korun. Přesné změny ceníků najdete na vybermiauto.cz.

Škodovku budou zřejmě podle názoru odborníků následovat další značky. "Ceny aut na českém trhu i marže prodejců jsou rekordně nízké. Pokud tedy vydrží slabší kurz koruny dlouhodobě, je podle mne zvýšení cen nevyhnutelné," domnívá se například Pavel Tunkl ze Svazu dovozců automobilů.

 

Právě se děje

Další zprávy