Saab stále nevyrábí. Nemá součástky, za které dluží

Radek Pecák Radek Pecák
10. 4. 2011 0:53
auto

Velmi špatně to v současnosti vypadá s automobilkou Saab. Firma, která je už dlouhou dobu ve ztrátě, musela zastavit výrobu.

Hlavním důvodem je nedostatek součástek. Ti jí dodavatelé nechtějí poskytovat, protože za minulé dodávky jim Spyker, který značku nyní vlastní, dluží peníze.

Nový Saab 9-5
Nový Saab 9-5 | Foto: Saab

Zamětnanci byli uplynulý týden doma. Zda se výroba opět spustí, je zatím otázka, i když mluvčí Saabu sdělila, že jednání s dodavateli o obnovení dodávek dílů pokračují a firma dělá vše pro to, aby výroba mohla být v příštích dnech obnovena.

Generální ředitel švédské asociace dodavatelů automobilového průmyslu FKG Svenake Berglie uvedl, že hodnota nezaplacených pohledávek činí desítky milionů švédských korun. Deset milionů SEK odpovídá zhruba 27 milionům Kč. Švédský list Dagens Nyheter popsal situaci v automobilce Saab jako "zoufalé shánění peněz".

Automobilka je od loňského roku součástí nizozemské firmy Spyker. Ta tvrdí, že Saab není na pokraji kolapsu, ale má pouze krátkodobé problémy s likviditou.

Spyker se začátkem loňského roku po vleklých jednáních dohodl s americkou automobilkou General Motors, že koupí její ztrátovou divizi Saab za 400 milionů dolarů (zhruba sedm miliard Kč) v hotovosti a akciích. Dohoda o prodeji zachránila švédskou značku před postupným ukončením činnosti, o kterém rozhodla GM.

Saab vyrábí automobily od roku 1949 a součástí GM se stal v roce 1989, od té doby je však téměř nepřetržitě ztrátový. Ani Spykeru se ještě nikdy nepodařilo vykázat zisk a se ztrátou počítá i v letošním roce.

 

Právě se děje

Další zprávy