S elektromobilem na cestách. Vše o veřejném dobíjení aut do zásuvky

Martin Přibyl Martin Přibyl
4. 9. 2020 10:58
V minulém dílu seriálu o elektromobilitě jsme probrali, co je nutné k dobíjení elektroauta ve vlastní garáži nebo pod vlastním přístřeškem. Teď přijde řada vydat se za humna. Jak auto dobít na cestách? Přinášíme průvodce po veřejných dobíječkách.
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Shutterstock

Není to moc?

Cena dobíjení na vysokorychlostních stanicích by neměla být zásadní s ohledem na finanční výhodnost provozu elektroauta. Vždyť 80 procent dobití by mělo proběhnout doma nebo na pomalejší veřejné AC dobíječce. "Důležité je, aby domácí, resp. městské veřejné AC dobíjení provozované například hlavním městem Praha zůstalo v rozmezí pěti až deseti korun za kilowatthodinu," říká Petr Caisl z www.chargeup.cz.

Podle jeho kolegy Ondřeje Synka by pak cena v budoucnu měla více zohledňovat i výkon a vytíženost elektrické sítě. "Ti, kteří budou šetřit na dobíjení, budou muset akceptovat nižší výkony, tedy delší časy dobíjení, zatímco zákazníci, kteří si ochotně připlatí, budou mít k dispozici vyšší výkon, budou tedy dobíjet rychleji. V okamžiku, kdy bude v síti přebytek, půjde cena dolů a naopak," předestírá. Již současným trendem je podle něj i zpoplatnění zbytečného stání u stanice, kdy ji elektromobilista zabírá déle, než by musel.

 

Právě se děje

Další zprávy