Rychlý jako Bolt. Golf Cabrio složí střechu pod 10 s

Radek Pecák Radek Pecák
17. 3. 2011 0:46
Poprvé u golfu bez střechy chybí pevné bezpečnostní oblouky
Foto: VW

Dlouhá zima pomalu končí a spolu s dalšími příjemnými věcmi přijde i čas na jízdy v kabrioletech. Na novou sezonu Volkswagen kromě faceliftovaného EOSu připravil i nový Golf Cabriolet. Ten má, na rozdíl od EOSu plátěnou střechu.

Auto mělo premiéru na autosalonu v Ženevě.

Poprvé je golf kabriolet po složení střechy vzadu bez pevných ochranných oblouků. Ty jsou schovány za zadními sedačkami a pouze v případě potřeby se automaticky vystřelí.

Hlavní předností nové kabrioletu je bleskurychlá střecha. Střecha Golfu se otevře za stejnou dobu, za jakou sprinter Bolt uběhne sto metrů. Tedy za pouhých 9,5 sekundy. Navíc je možné s ní manipulovat i za jízdy až do rychlostí 30 km/h.

Artikulační index byl prioritou

Volkswagen se chlubí, že nová střecha dokáže skvěle utlumit nežádoucí hluk. To je dáno její speciální konstrukcí a také díky lepšímu utěsnění dveří a oken. Konstruktéři se mimořádně pečlivě zaměřili na potlačení vysokofrekvenčních zvuků nad 5000 Hz vytvářené proudícím vzduchem, protože ztěžují konverzaci během jízdy (tzv. artikulační index). Volkswagen se proto cíleně zaměřil na optimalizaci artikulačního indexu.

Samotná plátěná skládací střecha je tvořena systémem nosníků potažených izolující vnější vrstvou. Zadní okno, které bylo plátěné střechy integrované pomocí vysokofrekvenčního sváření je dokonce vytřívané. Navíc po složení nepotřebuje střecha žádný kryt. Vrchní část předního dílu střechy totiž sám tvoří kryt úložného prostoru pro střechu.

I po jejím složení zbyde v zavazadlovém prostoru ještě 250 litrů místa, což není špatná hodnota. Vstupní otvor je ale pochopitelně malý.

Nejsilnější motor má 210 koni

Vůz může pohánět šestice motorů. Všechny jsou přeplňované. Jejich výkony jsou od 105 do 210 koní.

Bezpečnostní výbava zahrnuje pětici airbagů (včetně kolenního) a samozřejmě ESP.

V základní výbavě je dále klimatizace, rádio s CD přehrávačem, výškově nastavitelná komfortní sedadla vpředu, elektrické ovládání všech oken a ozdobné prvky s povrchovou úpravou „matný chrom". Zájemci o individualizaci si mohou v dalším kroku konfigurace svého vozu vybírat mezi pakety „Performance" a „Design & Style". Oba pakety se dodávají ve spojení s koly z lehké slitiny. Kdo se rozhodne pro paket „Design & Style", získá sportovní sedadla čalouněná kombinací Alcantary s novým vzorkem a látky na bočních polštářích, kůží obšitý volant, pedály z ušlechtilé oceli a ozdobné prvky z černého hliníku s chromovanými okraji.

Paket „Performance" obsahuje s výjimkou sportovních sedadel veškeré výše uvedené prvky paketu „Design & Style". Navíc pak kožené čalounění, textilní rohože, „paket Světlo a výhled" (mimo jiné s dešťovým senzorem a samostmívacím vnitřním zpětným zrcátkem), další chromované ozdoby exteriéru a bi-xenonové světlomety s denními světlomety LED.

 

Právě se děje

Další zprávy