Rivalové rozšiřují spolupráci. BMW a Daimler se chtějí věnovat autonomnímu řízení

ČTK Martin Přibyl ČTK, Martin Přibyl
28. 2. 2019 12:10
Němečtí výrobci automobilů Daimler a BMW se dohodli na spolupráci při vývoji nových technologií pro automatické řízení. Dohodnuté partnerství dnes firmy označily za "dlouhodobou strategickou spolupráci", která se bude zpočátku soustředit například na automatizaci jízdy po dálnici či parkování.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Daimler

"Autonomní řízení je pro nás jedním z nejrevolučnějších trendů a celá skupina Daimler na něm velmi tvrdě pracuje," uvedl člen představenstva Daimleru zodpovědný za výzkum Ola Källenius. "Společně se správným partnerem chceme výrazně posunout vpřed výkonnost této technologie a bezpečně ji dostat na silnice," dodal.

Výsledkem společného vývoje má být škálovatelná, modulární architektura, která usnadní a zrychlí uvádění nových technologií na trh. Zpočátku budou obě společnosti spolupracovat na autonomním řízení na dálnici, následně by se chtěly vrhnout i na vyšší úroveň automatizace i mimo rychlostní silnice - například v městských oblastech. BMW i Daimler chtějí navíc hledat další partnery z řad automobilek nebo technologických firem, kteří by na vývoji mohli rovněž participovat.

Nová dohoda představuje prohloubení spolupráce mezi automobilkami, jejichž značky Mercedes-Benz a BMW si ostře konkurují na trhu s luxusními vozy. Firmy Daimler a BMW se už loni dohodly, že spojí své síly v oblasti nabídky nových služeb mobility, jako je sdílení aut a dobíjení elektrických vozů.

 

Právě se děje

Další zprávy