Rekordní podíl: každé třetí nové auto prodané v Norsku v roce 2018 jezdí na elektřinu

ČTK Martin Přibyl ČTK, Martin Přibyl
3. 1. 2019 9:50
Téměř třetina nových aut prodaných loni v Norsku byla čistě elektrických. To je nový světový rekord, informovala agentura Reuters. Norsko plánuje ukončit prodej aut s pohonem na fosilní paliva do roku 2025.
Norští zákazníci čekají na novou Teslu Model 3. Podle norského webu NRK jich na ni složilo zálohu již asi deset tisíc.
Norští zákazníci čekají na novou Teslu Model 3. Podle norského webu NRK jich na ni složilo zálohu již asi deset tisíc. | Foto: Tesla

Celkový prodej aut v Norsku se loni podle údajů norského silničního svazu NRF snížil o 6,8 procenta na 147 929 vozů. Podíl elektrických aut na celkovém prodeji však stoupl na 31,2 procenta z 20,8 procenta o rok dříve a společně s plug-in hybridy tvoří elektromobily 49,1 procenta trhu, tedy téměř polovinu. Ještě v roce 2013 měl prodej elektrických aut a celkovém prodeji podíl 5,5 procenta. 

Podle šéfa NRF Øyvinda Solberga Thorsena je přitom celkový pokles trhu zapříčiněn také tím, že na norští řidiči čekají na to správné auto. Web electrek.co uvádí, že Noři složili již 30 000 záloh na vozy, které se ještě nevyrábí nebo nedováží do Evropy. Patří mezi ně třeba Tesla Model 3 nebo Audi e-tron.

Prodej čistě elektrických aut se zvýšil o 40 procent na 46 092 vozů. Prodej aut s naftovým motorem o 28 procent klesl, prodej aut na benzinový pohon se pak snížil o 17 procent. Prodej hybridních vozů, které nelze připojit do zásuvky, se snížil o 20 procent. 

Nejprodávanějším modelem v Norsku byl loni Nissan Leaf. Podle webu electrek.co se dařilo i americké Tesle, pro níž je Norsko nejvýznamnějším trhem v Evropě. 

S cílem snížit uhlíkové emise a znečištění ovzduší Norsko osvobozuje auta na baterie od téměř všech daní. Nabízí také majitelům těchto vozů další výhody, jako je parkování zdarma a místa k dobíjení.

Nejnovější údaje posilují pozici Norska jako globálního lídra v prodeji elektrických aut na obyvatele. Norsko je přitom největším producentem ropy a plynu v západní Evropě, jeho cílem však je přesun k ekologičtější ekonomice.

Podle údajů Mezinárodní agentury pro energii (IEA), která zahrnuje mezi elektrické vozy i hybridní auta s připojením do zásuvky, byl v roce 2017 podíl těchto aut na celkovém prodeji v Norsku 39 procent. Druhý byl Island s podílem 12 procent a třetí Švédsko s šesti procenty. V Číně byl tento podíl jen 2,2 procenta a v USA 1,2 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy