Připravte se na budoucnost: Stát nabízí dotace na dobíjecí stanice elektromobilů

Martin Přibyl Martin Přibyl
15. 2. 2022 10:01
Ministerstvo životního prostředí nabízí v programu Nová zelená úsporám od loňského podzimu i dotace na pořízení dobíjecí stanice, wallboxu, pro elektromobily. Jaké jsou podmínky a úskalí? Podívejte se do přehledu.
Foto: Shutterstock

Co vše je nutné k žádosti doložit?

Jednou z položek je odborný posudek zpracovaný způsobilou osobou a s ním spojená technická dokumentace, která zahrnuje technickou zprávu k použité dobíjecí stanici a její instalaci (včetně popisu řízení výkonu a případného propojení s fotovoltaikou) a pak také situační výkres umístění stanice a zjednodušené schéma připojení wallboxu do stávající rozvodné sítě.

Pak může být nutné doložit nějaké další dokumenty - například doklad o vlastnictví bankovního účtu. Dokládá se i provedení prací, které musí proběhnout do dvou let od schválení dotace. Správný postup při žádosti o dotaci je na webu Nové zelené úsporám zde. O příspěvek se žádá výhradně online s využitém elektronické identity. Existují firmy, které nabízejí zprostředkování dotace, náklady na ně ale následně stát nekryje, je tedy otázkou, jestli se to například u jednoduché instalace wallboxu vyplatí.

 

Právě se děje

Další zprávy