Připravte se na budoucnost: Stát nabízí dotace na dobíjecí stanice elektromobilů

Martin Přibyl Martin Přibyl
15. 2. 2022 10:01
Ministerstvo životního prostředí nabízí v programu Nová zelená úsporám od loňského podzimu i dotace na pořízení dobíjecí stanice, wallboxu, pro elektromobily. Jaké jsou podmínky a úskalí? Podívejte se do přehledu.
Foto: Škoda Auto

Musím mít elektromobil?

Ne, to stát nikterak nekontroluje, prostě předpokládá, že lidé, kteří nemají elektroauto, si dobíječku nepořídí. Realita je ale trochu jiná. "Mezi zájemci jsou dnes jak stávající uživatelé a vlastníci elektromobilů, tak i lidé, kteří chtějí efektivně využít kombinační bonus Nové zelené úsporám a na pořízení elektromobilu se teprve chystají," říká Miškovský. Pokud pořízení elektroauta do zásuvky plánujete v nadcházejících letech, nemusíte se ani podle něj bát, že by dobíječka nevydržela. "Životnost je dlouhá, záruku lze případně prodloužit. Pokud pořízení elektromobilu plánujete v horizontu dvou až čtyř let, smysl to rozhodně má," dodává.

Pozor na to, že samotné vlastnictví wallboxu nikterak neopravňuje k získání výhodné distribuční sazby D27d pro majitele elektromobilů, která by vám zlevnila elektřinu. V jejím případě je nutné doložit vlastnictví nebo nějaké oprávnění k užívání takového auta (fakturu, smlouvu o leasingu atd.).

 

Právě se děje

Další zprávy