Pozor na přetočený tachometr u ojetin, žena v Ostravě to zjistila při dalším prodeji

ČTK ČTK
25. 3. 2021 16:26
Obchodník s ojetými vozy v Ostravě podle obvinění policie přetáčel vozům tachometry a obohatil se tak o bezmála milion korun. U některých aut údajně snížil nájezd až o čtvrt milionu kilometrů.
Kancelář prezidenta užívala tento vůz od 19. prosince 2003. Za více než tři roky najezdil pouze necelých padesát tisíc kilometrů.
Kancelář prezidenta užívala tento vůz od 19. prosince 2003. Za více než tři roky najezdil pouze necelých padesát tisíc kilometrů. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Policie obvinila třicetiletého ostravského obchodníka s ojetými vozy. Podle nich u nabízených aut systematicky přetáčel před jejich prodejem kilometry na tachometru. Zvyšoval tak cenu aut. Kriminalisté se domnívají, že takto podvedl minimálně 17 kupujících a obohatil se tak o bezmála milion korun.

O možných nelegálních praktikách překupníka se policisté dozvěděli v roce 2019 od ženy, která po dvou letech chtěla prodat automobil koupený právě u obviněného muže. V autobazaru totiž automobil odmítli s odůvodněním, že má přetočené kilometry na tachometru. "Žena byla přesvědčena, že už takto auto koupila a obrátila se na policii," řekla mluvčí.

Policisté postupně zjistili, že obchodník podobným způsobem postupoval opakovaně. Od roku 2015 do roku 2018 prodal minimálně 17 takto upravených vozů. U některých byl stav kilometrů uměle snížen i o 250 000 kilometrů. "Kriminalisté postupně předvolali k výslechům desítky osob, jak poškozených, tak svědků. Ve většině případů se poškození až na služebně dozvěděli, že jejich zakoupený vůz od obviněného muže má přetočené kilometry," řekla mluvčí.

Podezřelý podle ní ale tvrdí, že o stočených kilometrech nic neví. Podle něj se to mohlo stát, když se u aut měnila přístrojová deska či řídící jednotka. Policisté muže obvinili z podvodu, ve vězení může strávit až pět let.

 

Právě se děje

Další zprávy