Požár na Felicity Ace se 4000 auty na palubě ustupuje. Ohni dochází potrava

Martin Přibyl Martin Přibyl
21. 2. 2022 16:33
Požár na nákladní lodi Felicity Ace, který vypuknul minulý týden ve středu, postupně vyhasíná, už na ní prý není, co by hořelo. Na loď poblíž Azorských ostrovů se budou moci dostat záchranáři.
Hořící loď Felicity Ace.
Hořící loď Felicity Ace. | Foto: Portuguese Navy (Marinha Portuguesa)

"Požár během posledních hodin ustoupil," řekl agentuře Lusa šéf nejbližšího přístavu João Mendes Cabeças. Na lodi už podle něj není mnoho hořlavého materiálu. 

Felicity Ace přepravovala takřka 4000 nových aut převážně luxusních značek koncernu VW z německého Emdenu do Davisville v americkém státě Rhode Island. O víkendu Cabeças prohlásil, že oheň živily baterie elektrických vozidel, která byla rovněž na palubě. Nebylo nicméně jasné, jestli nějaký elektromobil byl i příčinou samotného vzplanutí. Na loď měli kvůli hašení lithiových baterií dorazit specialisté.

Oheň se rozhořel minulou středu, v pátek byla z bezpečnostních důvodů evakuována posádka. 

"Nyní máme obavu ze znečištění. Loď měla v nádržích velké množství paliva a nebezpečné mohou být i samotné baterie v autech. Zatím ale k žádným únikům nedošlo," řekl Cabeças. Díky tomu, že požár ustupuje, budou moci nyní na palubu vstoupit záchranáři a technici. Měli by ji připravit na odtažení na Bahamy nebo do Evropy.

Podle pátečních odhadů by měla škoda na nákladu dosahovat šesti miliard korun.

Video ze záchranné operace na lodi Felicity Ace.

Záchranná operace na lodi Felicity Ace | Video: Força Aérea Portuguesa
 

Právě se děje

Další zprávy