Kladli jsme umělé inteligenci otázky o autech a nestačili se divit. Je ChatGPT autař?

Jan Matoušek Jan Matoušek
10. 3. 2023 6:02
Fenoménem posledních týdnů se v rámci komunikace stala umělá inteligence ChatGPT společnosti OpenAI, kterou spoluzaložil Elon Musk. Můžete s ní komunikovat, kromě jiného, česky i anglicky a rozebírat nejrůznější témata. Redakce Aktuálně.cz zkusila umělé inteligenci položit několik otázek ze světa aut s cílem zjistit, jestli je alespoň trochu "autař".
Foto: Shutterstock

Je umělá inteligence "autař"?

Pokud jde cíleně jen o otázky s automobilovou tematikou, jak je vidět na předchozích slidech, umělá inteligence v podobě ChatuGPT od OpenAI dělá spoustu chyb. Plete si data začátků a konců výroby, některé modely není schopná vůbec zařadit do správného časového nebo modelového rámce a "text" o Škodě 1000 MB je vyloženě špatný a plný poměrně triviálních faktických chyb. Není to přitom jen problém "embéčka". V textu o Favoritu například umělá inteligence uvádí, že design se inspiroval u Giugiara a auto se nabízelo jako tří- a pětidveřový hatchback, Trabant 601 se podle ní dělal také jako dvoudveřový roadster a VAZ 2101 byl zase prvním autem v Sovětském svazu.

Na druhou stranu v otázkách elektrického pohonu nebo zákazu spalovacích motorů alespoň na první pohled volí neutrální odpovědi s ohledem na obě strany domnělého sporu. Je však umělá inteligence "autař"? Vzhledem na množství chyb by se o tom dalo úspěšně pochybovat. Vše se ale může poměrně rychle změnit, umělá inteligence má schopnost strojového učení, může se tedy dále rozvíjet. Více si o ní můžete přečíst třeba zde.

 

Právě se děje

Další zprávy