Caparti v nebezpečí. Polovina z nich jezdí ve špatně upevněných autosedačkách

Martin Přibyl Martin Přibyl
16. 10. 2018 6:03
Německý institut zabývající se bezpečností v dopravě UDV (Unfallforschung der Versicherer) při terénním průzkumu zjistil, že téměř padesát procent dětí je ve svých autosedačkách špatně připoutaných. Často tak, že by pro ně následky nehody mohly být fatální. V Česku přitom bylo vloni těžce zraněno 33 malých spolujezdců a čtyři děti při nehodách zemřely. Kde dělají řidiči chyby a jak správně s dětskou sedačkou zacházet?
Foto: iStock

Dá se k instalaci autosedačky využít prostřední místo vzadu?

Současné autosedačky se upevňují většinou pomocí tříbodových pásů vozidla. Dozadu doprostřed je tedy můžete umístit v případě, že vaše auto takový pás na tomto místě má (což platí v drtivě většině novějších vozů, výjimkou je třeba stále populární Peugeot 206). Ovšem pozor, tvarování zadní lavice v řadě nových aut je takové, že na ně autosedačku nainstalovat nelze, protože by na vyvýšeném středu sedáku nebyla dostatečně stabilní. Jinak však instalaci dozadu doprostřed nic nebrání. Některé vozy mají dokonce vzadu tři páry úchytů Isofix.

Velké rozměry nových autosedaček také neumožňují vždy namontovat dozadu tři. Na přehled aut, která jsou na to uzpůsobena, se podívejte tady. Jedná se především o různá MPV. 

 

Právě se děje

Další zprávy