Po Berlíně jezdí auto bez řidiče. Řídí ho počítač

ČTK ČTK
21. 9. 2011 0:23
auto

Vědci testují v ulicích Berlína automobil, který nepotřebuje řidiče. Vůz je plně ovládán počítačem, k řízení využívá například satelitní navigační systém a kamery.

"Tento vůz dokáže rozpoznat ostatní automobily na silnici, chodce, budovy a stromy až do vzdálenosti 70 metrů. Dokáže také rozeznat světla na semaforu a patřičně zareagovat," uvedl šéf univerzitní skupiny pro výzkum umělé inteligence Raul Rojas při prezentaci automobilu.

Reakce automobilu na okolní prostředí jsou podle Rojase mnohem rychlejší než lidské reakce. Vědci na automobilu pracují již čtyři roky. Velké množství speciálních technologií je vestavěno do Volkswagenu Passat, který má díky tomu hodnotu činí 400 000 eur (téměř deset milionů Kč).

Na podobných vozech pracují i další skupiny, například americký internetový gigant Google, který v Nevadě testuje automatickou verzi modelu Toyota Prius. "Je tu velký trend směřující k automobilům ovládaným výhradně počítačem. Řada firem a výzkumných center v několika zemích na tom pracuje a je těžké říct, kdo má v současnosti nejvyvinutější vůz," uvedl odborník na automobilový průmysl Ferdinand Dudenhöffer.

Podle Dudenhöfferova odhadu by mohlo stačit pouhé jedno desetiletí k tomu, aby plně automatické vozy začaly být dostupné spotřebitelům. "Dokonce i dnešní vozy již často nabízí částečné řízení počítačem, například při parkování nebo nouzovém brzdění," upozornil Dudenhöffer. Dodal, že počítačem řízené automobily budou mnohem bezpečnější než vozy s lidským řidičem.

 

Právě se děje

Další zprávy