Papež František má nový papamobil. Místo Mercedesu může jezdit v Dacii Duster

Papež František a jeho nová Dacia Duster.
Foto: Renault Italia
Martin Přibyl Martin Přibyl
28. 11. 2019 11:56
Italské zastoupení automobilky Renault ve spolupráci s rumunskou Dacií věnovalo papeži Františkovi nový papamobil. Hlava římskokatolické církve bude davům kynout z Dacie Duster 4x4.

Nejedná se pochopitelně o jen tak ledajaký Duster s pohonem všech kol. Podle Paoly Repaciové, mluvčí italského Renaultu, auto prošlo speciálními úpravami.

Na starosti je mělo oddělení prototypů rumunské automobilky, tým zabývající se úpravami vozidel pro osoby se speciálními požadavky a karosárna Romturingia, která má mimo jiné na svědomí i přestavbu Dusteru na pick-up.

Vůz, který papeži předali šéfové Dacie a italského zastoupení Renaultu, Christophe Dridi a Xavier Martinet, zaujme zejména odnímatelnou skleněnou konstrukcí na střeše, v níž může papež stát. Přístupná je skrz velkou otevíratelnou střechu. Pro pohodlnější nástup má auto o tři centimetry nižší podvozek.

Bílý Duster s čalouněním béžovou kůží má kvůli těmto úpravám zesílenou konstrukci a zadní lavice má být podle Repaciové "obzvlášť pohodlná". Na blatnících jsou pak držáky na vatikánské standarty.

Papež jako papamobil používal upravený Mercedes třídy G. Na rozdíl od jeho předchůdců v úřadu se ale vyhýbá opancéřovaným verzím a k přepravě během svých státních návštěv s oblibou využívá vozy lidových a dostupných značek.

Při návštěvě v USA tak jezdil Fiatem 500L, v Koreji Kiou Soul, v Irsku Škodou Rapid Spaceback a při návštěvě Arménie si již vyzkoušel svoji první Dacii, sedan Logan. 

František v minulosti také dostal supersportovní Lamborghini Huracán, auto ale prakticky obratem nechal vydražit v charitativní aukci. Vůz byl následně dražen znovu, jeho současným majitelem by měl být Čech. 

 

Právě se děje

Další zprávy