Škoda Octavia už není nejoblíbenější auto v Česku. Emise výrazně hýbou prodeji

Jan Matoušek Jan Matoušek
18. 12. 2018 6:02
Český trh s novými automobily nadále padá. Přechod výrobců na emisní normu Euro 6.2 znamenal u některých výraznou redukci nabízených variant, což se podepsalo na celkových prodejních číslech. Existuje dokonce vysoká pravděpodobnost, že poprvé od roku 2014 se neprodá více aut než v roce minulém. Z pozice jedničky mezi modely navíc v listopadu spadla Škoda Octavia.

Celkový žebříček prodejů nových automobilů na českém trhu najdete zde.

Foto: Škoda Auto

Pořadí modelů - leden až listopad 2018

Jestliže v listopadu se Octavia nestala nejprodávanějším novým autem v Česku, za prvních jedenáct měsíců už to neplatí. Octavia drží pevně první pozici mezi nejprodávanějšími modely, ačkoliv meziročně klesla o necelých pět procent. Ostatně celá elitní pětka je tvořena jen v Česku vyráběnými vozy - hegemonii škodovek však na čtvrtém místě narušuje Hyundai i30 z moravskoslezských Nošovic.

Zajímavá je pozice Rapidu, který, ač nepatří k nejnovějším modelům na trhu, dokázal letos zatím růst téměř o pětinu. Vysoký růst kompaktního SUV Karoq je způsoben příchodem na trh, který se odehrál až v závěru loňského roku. A ještě jedna zajímavost k vypíchnutí - u více než 3300 registrovaných nových aut nebyl zjištěn typ. Na kompletní žebříček se podívejte na další záložce. 

 

Právě se děje

Další zprávy