Nissan Leaf získal také cenu pro Světové auto roku

Radek Pecák Radek Pecák
26. 4. 2011 0:37
Ve finále porazil Audi A8 a BMW řady 5
Nissan Leaf má být cenově dostupným elektromobilem
Nissan Leaf má být cenově dostupným elektromobilem | Foto: Aktuálně.cz

Ocenění pro Světové auto roku přebrali na Mezinárodním autosalonu v New Yorku představitelé automobilky Nissan. Právě jejich elektromobil Nissan LEAF totiž získal cenu The World Car 2011. V souboji o tuto prestižní cenu předstihl vozy BMW řady 5 a Audi A8.  Leaf je přitom už od podzimu držitelem titulu pro Evropské auto roku (Car of the year).

„Máme obrovskou radost, že elektromobil Nissan LEAF získal tak prestižní cenu, jakou je Světové auto roku 2011," vyjádřil se prezident a výkonný ředitel společnosti Nissan, Carlos Ghosn. „Toto ocenění je pro nás potvrzením, že se model LEAF, průkopník ve strategii mobility s nulovými emisemi, se svými jízdními vlastnostmi, tichým provozem a dokonalým ovládáním vyrovná automobilům se spalovacím motorem," dodal.

Takto vypadají útroby tohoto elektromobilu
Takto vypadají útroby tohoto elektromobilu | Foto: Radek Pecák

Porotci soutěže Světové auto roku udělení ceny zdůvodnili mimo jiné tím, že „...automobil Leaf je vstupní branou do nového světa elektromobilů, kterou společnost Nissan otevírá. Tento pětisedadlový a pětidveřový hatchback je světově první plnohodnotný elektromobil určený pro masový trh.

Je pětimístný a dobře jezdí

Podle továrních údajů má Leaf při plném dobití dojezd přes 160 km a dobití baterií z elektrické sítě s 220 - 240 V trvá zhruba 8 hodin.

K jeho jízdním vlastnostem pomáhá nízké těžiště a ani v ostrých zatáčkách se při jízdě téměř nenaklání. Působí tedy jako úplně normální auto, jen je o mnoho tišší."

První ročník soutěže o Světové auto roku se konal v roce 2004. Vítěze vybírá porota zastoupená novináři z motoristických časopisů z Asie, Evropy a Severní Ameriky.

U nás bude k dostání za dva roky

Nissan LEAF je dostupný v Japonsku, Spojených státech a na vybraných evropských trzích. Na ostatní trhy bude uveden v roce 2012. Vůz se v současnosti vyrábí v závodě Nissan v japonském městě Oppama. Na konci roku 2012 se začne vyrábět také ve firemním závodě ve Smyrně, státu Tennessee (USA) a na počátku roku 2013 v závodě Nissan v Sunderlandu ve Velké Británii.

Právě vozy vyráběné v britském závodě by se měly v roce 2013 objevit i na trhu v České republice. Do té doby české zastoupení Nissanu s dovozem tohoto typu aut na tuzemský trh nepočítá.

Společnost Nissan Motor, druhá největší japonská automobilka v objemu výroby, sídlí v japonské Jokohamě a je integrální součástí aliance Renault-Nissan. Celosvětově zaměstnává více než 150 000 pracovníků a v roce 2010 dodala svým zákazníkům přes 4 miliony vozů. .

 

Právě se děje

Další zprávy