Nejekologičtější taxi: Nissan, který je třeba nabít

Tomáš Rybecký
4. 6. 2013 8:00
Nissan Leaf využívá čím dál více taxislužeb po celém světě

Elektromobily získávají oblibu i mezi řidiči taxislužeb. Ty nahrazují tradiční taxíky nejprodávanějším elektromobilem Nissanem Leaf.

Dva roky po zahájení prodeje tohoto úspěšného elektromobilu již taxíky Leaf jezdí v Nizozemsku, Německu, Portugalsku, Španělsku i ve Švýcarsku a Velké Británii. Mimo Evropu vozy Nissan Leaf pomáhají chránit ovzduší také v ulicích New Yorku, Rio de Janeira a řady měst v Japonsku.

Ticho a nulové emise

Amsterdamská společnost Taxi-E má ve svém vozovém parku 13 automobilů Nissan Leaf. Vozy se dvakrát či třikrát denně dobíjejí u rychlonabíjecích stanic 100% ekologickou elektrickou energii a již najezdily přes 700 000 km.

Taxíky Leaf vozí cestující také po švýcarském Curychu, který se zavázal, že do roku 2015 bude mít elektrický pohon více než 15 % místních taxíků. Pro ty je zde vybudována široká síť rychlonabíjecích stanic, které baterii nabijí na 80 % kapacity za pouhých 30 minut. Během léta curyšský vozový park rozšíří dalších deset vozů Nissan Leaf.

Foto: Nissan

Na elektromobily sázejí nejen městem řízené taxislužby, ale i soukromé společnosti. Soukromí taxikáři při volbě vozu jednoznačně přikládají největší váhu nákladům na pohonné hmoty a provoz. Každé euro se zkrátka počítá a elektrický pohon snižuje náklady až na pětinu ceny nafty za stejnou ujetou vzdálenost.

 

Právě se děje

Další zprávy