Elektromobil Nissanu: Nulové emise a dojezd 200 km

Tomáš Rybecký
1. 4. 2013 12:00
Nissan zahájil výrobu nové verze svého úspěšného elektromobilu Leaf i v Anglii

Nový Nissan Leaf začal sjíždět z linky ve výrobním závodě v Sunderlandu. Vůz využívá zdokonalených lithio-ionových baterií z nové továrny taktéž ve Velké Británii.

Vyvrcholily tak čtyřleté přípravy a investice ve výši 420 milionů liber.

Výrobní závod v Sunderlandu nedávno oslavil sedm milionů vyrobených vozů Nissan od zahájení výroby v roce 1986. Je také prvním ve Velké Británii, který vyrobil přes půl milionu vozů za jeden rok.

Po světě již jezdí více než 54 000 vozů Nissan Leaf s nulovými emisemi. Nejprodávanější elektromobil na světě letos navíc přišel s řadou inovací.

Více než 100 vylepšení je zaměřeno na zpřístupnění technologie nulových emisí společnosti Nissan pro větší počet evropských řidičů. Nejedná se jen o výrobní linku přímo na starém kontinentu, ale například i o prodloužení dojezdu na hranici 200 km a možnost dobíjení za poloviční dobu než u první generace modelu.

Elektrická Evropa

V nabídce Leafu budou nyní tři úrovně výbavy, částečně přepracovaný interiér, technologie Around View Monitor (panoramatický kamerový systém) a nové prvky inteligentního ovládání šité na míru evropským silnicím.

Nissan navíc za posledních 12 měsíců zvýšil počet dealerů modelu Leaf ze 150 na 1400 a počet dobíjecích míst v Evropě vzrostl z 12 000 na více než 20 000. K novému Nissanu Leaf se brzy připojí také čistě elektrická verze modelu NV200 ve verzi lehkého užitkového automobilu i jako pětisedadlové kombi.

 

Právě se děje

Další zprávy