Ministerstvo dopravy zřídilo etickou komisi, bude se zabývat autonomními auty v Česku

ČTK ČTK
9. 4. 2020 10:35
Provozem automatizovaných a autonomních vozidel se bude zabývat nová etická komise, kterou pro tento účel zřídilo ministerstvo dopravy. Jejím cílem bude posoudit otázky etiky a s ní související témata.
Jak bezproblémově zařadit autonomní auta do českého provozu, se bude zabývat nová etická komise zřízená Ministerstvem dopravy (ilustrační foto).
Jak bezproblémově zařadit autonomní auta do českého provozu, se bude zabývat nová etická komise zřízená Ministerstvem dopravy (ilustrační foto). | Foto: Shutterstock

O zřízení komise informovalo ministerstvo dopravy. Jejím předsedou je David Černý z Akademie věd ČR. Do konce letošního roku by komise měla zpracovat návrhy opatření k bezproblémovému zařazení autonomních vozidel do běžného provozu.

Jedním z klíčových témat je interakce silničních a drážních vozidel. Odborné závěry komise by měly postihovat vedle silniční dopravy také další druhy dopravy, a měly by tak být podle resortu dopravy využitelné v širším kontextu.

Předsedou nově zřízené komise je David Černý z Ústavu státu a práva Akademie věd ČR (AV ČR). Dalších dvanáct členů tvoří podle ministerstva odborníci z oblasti etiky, práva, společenských věd, umělé inteligence či technických oborů.

Jde o Petra Zámečníka z Centra dopravního výzkumu, Moniku Marekovou z CMS, Adama Doležala a Tomáše Doležala z Ústavu práva a státu AV ČR, Martina Hrona z TÜV SÜD Czech, Tomáše Hříbka a Juraje Hvoreckého z Filosofického ústavu AV ČR, Tomáše Ječného z automobilky Škoda Auto, Václava Jirovského z Fakulty dopravní ČVUT v Praze, Daniela D. Novotného z Teologické fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, Václava Uhlíře z Fakulty informačních technologií VUT a Jiřího Wiedermanna z Ústavu informatiky AV ČR.

Hlavními oblastmi, kterými se bude komise zabývat, jsou například interakce člověka a stroje, problematika chování umělé inteligence v případě nehod, dostupnost a bezpečnost sdílených dat či otázka odpovědnosti za použitý software a infrastrukturu v podmínkách ČR.

 

Právě se děje

Další zprávy