Máte velkou rodinu a MPV je moc malé? Radíme, jakou vybrat ojetou osobní dodávku

Petr Šikl
25. 1. 2019 6:02
Osobní dodávka je pro mnohé rodiny představou ideálního auta. Je totiž maximálně univerzální a dá se v ní pohodlně cestovat. Jenže nové modely stojí od milionu výš. Radíme, po čem se poohlédnout mezi ojetinami a přidáváme servisní tipy, díky kterým můžete i ušetřit na servisu.
Foto: Dennis Elzinga (CC BY 2.0) Wikimedia Commons

Volkswagen Transporter T4 (1990-2003)

V roce 1995 rozšířil nabídku motorů litinový pětiválec o výkonu 75 kW. Ten při rozumném cestovním tempu postačí a je skvělou volbou. Krátké převody a rychle reagující turbodmychadlo totiž zdatně maskují nevalný výkon. Spotřeba paliva do 7,5 l/100 km je pak jen bonusem.

Nejslabší verzi s 65 kW výkonu se doporučujeme vyhnout. Výrobce u ní použil choulostivé vstřikovače Stanadyne, které dokáží pořádně provětrat rodinný rozpočet. Lepší avšak špatně sehnatelnou volbou je kultovní pětiválec 2,5 TDI o výkonu 111 kW dostupný po faceliftu. Delší převody, silnější spojka, mohutnější brzdy, větší čerpadlo, jiné trysky a tubodmychadlo s variabilní geometrií lopatek VGT dělají z T4 v tomto případě dost svižný autobus.

Důležité je po 90 000 km měnit dvojici rozvodových řemenů (jeden pohání čerpadlo, druhý vačkovou hřídel). Pokud diesel dlouze startuje, je nutná kontrola spodní řemenice, kde poddimenzovaný spoj dokáže napáchat pěknou neplechu.

 

Právě se děje

Další zprávy