Návrat po 29 letech. Londýnská policie našla Ferrari ukradené v roce 1995

Ferrari F512M, které před skoro 29 lety ukradli Gerhardu Bergerovi.
Foto: Metropolitan Police
ČTK ČTK
4. 3. 2024 14:38
Londýnská policie vypátrala Ferrari F512M, které před téměř 29 lety ukradli rakouskému jezdci formule 1 Gerhardu Bergerovi. Italské sportovní auto červené barvy bylo jedním ze dvou, která zmizela v době tréninků na Velkou cenu San Marina v Imole v dubnu 1995.

Auto se teď našlo, protože americký kupující nechal vůz před dovozem z Británie zkontrolovat přímo u výrobce Ferrari, napsal dnes server Independent.

Když jezdci závodního týmu formule 1 Ferrari Berger a Jean Alesi trénovali před Velkou cenou San Marina, dobře organizovaný gang odcizil jejich auta. Alesiho vůz zmizel záhadně z garáže, Bergerův si odvezli zloději přímo z ulice. Každý z těchto vozů měl tehdy cenu asi 350 tisíc liber (při dnešním kurzu 10,4 milionu korun). Alesiho auto se dodnes nenašlo, v souvislosti s krádežemi nebyl nikdo zadržen.

Letos v lednu automobilka Ferrari upozornila britskou policii, že si kupující ze Spojených států nechal prověřit vůz od britského zprostředkovatele. Ukázalo se, že jde o auto, které se už téměř 29 let pohřešuje. Vyšetřovatelé zjistili, že Bergerovo Ferrari se krátce po krádeži ocitlo v Japonsku a v závěru loňského roku bylo vyvezeno do Británie. Teď ho policie po čtyřech dnech vypátrala a zabavila.

Berger, kterému je teď 64 let, patřil s 210 absolvovanými závody k nejzkušenějším pilotům v historii formule 1. Za čtrnáctiletou kariéru si připsal deset vítězství ve Velkých cenách, jeho nejlepším celkovým výsledkem jsou dvě třetí místa z let 1988 a 1994. Kromě agresivního stylu jízdy proslul Berger i svým smyslem pro humor. Kokpity nejrychlejších vozů opustil v listopadu 1997, následně působil jako sportovní ředitel stáje BMW.

Video: Metropolitan Police
 

Právě se děje

Další zprávy