Lidé mohou psát na ministerstvo, jaký by chtěli nový bodový systém. Pokuty se každopádně zvýší

ČTK ČTK
13. 4. 2016 17:27
Ministerstvo hodlá podstatně navýšit taxy za pokuty. Například za vjezd na železniční přejezd při rozsvícené červené by se mělo platit až 25 000 Kč. Telefonování za volantem pak může stát deset tisíc, až 25 tisíc korun bude pokuta za velké překročení maximální povolené rychlosti. Za nepoužití bezpečnostního pásu nebo nepřipoutání dítěte do sedačky by mohl policista vyžadovat pět tisíc korun.
Řidiči, kteří se dopouštějí přestupků, budou brzy platit více.
Řidiči, kteří se dopouštějí přestupků, budou brzy platit více. | Foto: Radek Pecák

Ministerstvo dopravy předložilo k projednání odborníkům i veřejnosti změnu bodového systému. Měla by přinést zvýšení pokut u nejzávažnějších přestupků, mezi které ministerstvo řadí například řízení pod vlivem alkoholu a jiných omamných látek, řízení bez patřičného oprávnění nebo způsobení nehody, u které byl jiný z účastníků silničního provozu zraněn.

V těchto případech by se měla horní hranice pokuty pro řidiče automobilů, motocyklů a dalších vozidel ve správním řízení posunout z nynějších 50 000 na 75 000 korun, uvedlo ministerstvo dopravy. Zvýšit by se mohly i pokuty u některých méně závažných přestupků.

Zatím jde o pracovní návrh, připomínky k němu mohou lidé posílat na internetovou adresu [email protected]," uvedl mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold.

Návrhy změn v bodovém systému, o kterém úřad mluví od loňského železničního neštěstí u Studénky, chce následně detailně probrat s poslanci, doplnil mluvčí.

Právě u přestupku, kterým je vjetí vozidla do prostoru železničního přejezdu přes zákaz a který byl příčinou uvedeného železničního neštěstí, navrhuje ministerstvo jedno z největších zvýšení pokut. Místo současných 2500 až 5000 korun by se pokuta měla zvýšit na 5000 až 25 000 korun. Zároveň by se ale mohl snížit počet připsaných bodů o jeden z nynějších sedmi na šest.

Stejným způsobem by se přičítání trestných bodů mohlo snížit například i u řízení vozidla pod vlivem návykových látek, které ale úřad rovněž navrhuje sankcionovat vyšší peněžitou pokutou.

O bod by se naopak mohl zvýšit příděl trestných bodů za překročení rychlosti mimo obec o 50 kilometrů v hodině a 40 kilometrů v obci. Řidič by v takovém případě mohl dostat šest trestných bodů místo pěti a pokutu úřad navrhl zvýšit až o 15 000 korun, na 25 000 korun. Na maximálně pět tisíc korun by pak mohlo vyjít nepoužití bezpečnostního pásu nebo nepřipoutání dítěte do autosedačky. Maximálně 10 000 korun pokuty ministerstvo navrhuje pro řidiče, kteří budou přistiženi při telefonování za jízdy.

Podle Neřolda úřad rovněž řeší způsob, jak bude informovat potrestané řidiče o počtu vystavených trestných bodů. Pracovně uvažuje o dvou možnostech. První z nich je informovat řidiče o každém trestném bodu samostatně. Druhou možností je trestné body řidičům oznamovat tehdy, když se šofér dostane na polovinu povoleného množství, tedy na šest trestných bodů.

 

Právě se děje

Další zprávy