Kolik letos stojí cesta do Chorvatska? Řidiči si mohou částku spočítat už před jízdou

Jan Matoušek Jan Matoušek
22. 6. 2023 11:43
Chorvatsko přechodem na euro zdražilo. Více stojí jídlo nebo třeba parkování. Kolik zaplatí řidiči při cestě autem, je pak možné si přímo před cestou vypočítat také pomocí online kalkulačky. Jednu takovou teď spustil Portál řidiče.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jakub Plíhal

"Letos plánuje do Chorvatska vyrazit zhruba milion Čechů, z nichž řada zvolí cestu vlastním autem," říká obchodní ředitel Portálu řidiče Milan Doruf s tím, že podobnou kalkulačku specializovaný web vyvinul právě proto, aby řidičům cestování usnadnil. "Během několika mála kliknutí si díky němu řidiči spočítají, na kolik je vyjde palivo, kde nejlevněji natankují nebo to, kolik zaplatí za dálniční poplatky či pojištění," vyjmenovává.

Podle dat carsharingové firmy HoppyGo je v rámci dovolenkových destinací Chorvatsko pro Čechy nejžádanější. Následují Itálie a Řecko. Více než polovina lidí, která do zahraničí nakonec vyrazí, pak jede vlastním autem.

Řidič má na portálu možnost vybrat si z celkem sedmi různých tras (některé i bez poplatků za použití dálnice), většinou přes Rakousko - vyhýbá se mu jen jedna z nich. Jako start cesty je možné zvolit jedno z krajských měst, cílem jsou pak nejpopulárnější destinace v Chorvatsku jako Pula, Split, Makarska nebo Dubrovník.

Kalkulačka dále zohledňuje, jestli řidič jede na motorce, autem nebo dodávkou, případně jestli s sebou táhne i přívěs, kolik celkem lidí v autě jede a také palivo, jaké používá. Elektřina ale v nabídce chybí, stejně jako třeba CNG.

Ve výpočtu, či spíše přesném odhadu celkových nákladů, je zohledněna aktuální cena paliv, dálničních známek, mýtného a pojištění: cestovního i havarijního. Doruf dodává, že použitá data o cenách paliv i mýtném jsou pravidelně aktualizována.

 

Právě se děje

Další zprávy