Jak jezdit s karavanem? Nové otázky v autoškole cílí i na řidiče nákladních aut

ČTK Eva Srpová ČTK, Eva Srpová
14. 2. 2023 12:50
Od začátku března se žadatelé o řidičský průkaz na autobus, nákladní automobil a přípojná vozidla setkají při zkouškách po absolvování autoškoly s novou sadou otázek.
Řízení obytného auta, ilustrační foto.
Řízení obytného auta, ilustrační foto. | Foto: Shutterstock

Ministerstvo dopravy, Asociace autoškol ČR a sdružení dopravců Česmad Bohemia představily na středeční tiskové konferenci na ministerstvu dopravy další sadu 38 nových otázek pro žadatele o řidičské oprávnění. V pořadí pátá sada se týká zájemců o řidičské průkazy na autobus, nákladní automobil a přípojná vozidla. Nová sada obsahuje i otázky ohledně bezpečnosti dětí, hlavně přepravy dětí v autosedačkách.

V reakci na časté dotazy řidičů karavanů jsou v nové sadě také otázky týkající se utváření souprav vozidel skupin B+E (jízdní souprava složená z vozidla skupiny B a přípojného vozidla o největší povolené hmotnosti nepřevyšující 3500 kg) a B96 (řidičské oprávnění skupiny B v rozšířeném rozsahu pro soupravu do 4250 kg), uvedli řečníci.

V Česku skládá zkoušky k řidičským oprávněním zhruba 120 tisíc žadatelů ročně. Nová sada obsahuje 38 otázek, s kterými se žadatelé v autoškolách budou potkávat od 13. března. Testy jsou součástí projektu Nová generace testových otázek pro žadatele o řidičské oprávnění. Zájemci si je budou moci vyzkoušet i na webu noveotazky.cz.

"Tentokrát se testové otázky zaměřují na znalosti řidičů nákladních automobilů a autobusů hlavně s ohledem na jejich specifika a hmotnosti," uvedl Milan Janda z odboru agend řidičů ministerstva dopravy.

Aktuální sada nových testových otázek se zaměřuje i na témata sestavování souprav vozidel B, B+E a B96, na která se nás velmi často dotazují řidiči při školení prioritně s ohledem na rozvoj karavaningu, dodal předseda Asociace autoškol ČR Aleš Horčička.

Nový systém otázek používají autoškoly už více jak rok. Celkově, i s novou sadou, využívají 170 statických a 23 dynamických otázek nové generace. Aktuální sada nových testových otázek čerpá z podkladů od sdružení dopravců Česmad Bohemia a policie s ohledem na nejčastější problémy řidičů takzvaných velkých vozidel nad 3,5 tuny.

Teoretické zkoušky žadatelů o řidičská oprávnění se uskutečňují na počítačích v 206 obcích s rozšířenou působností po celé republice. Testy skládají uchazeči on-line v systému ministerstva dopravy. Každý žadatel je musí úspěšně absolvovat, aby mohl pokračovat v praktické části zkoušky, tedy v jízdách.

Ministerstvo dopravy se již dříve nechalo slyšet, že by se chtělo dostat na množství minimálně 1400 otázek, které se mohou při závěrečném testu objevit. Nyní jich je zhruba tisíc.

"Strop ale v podstatě nemáme, může jich být klidně 1500 nebo 1600. Nechceme, aby se žadatelé učili odpovědi nazpaměť, ale naučili se pravidla a dokázali je aplikovat na různorodé otázky. Proto věříme, že čím víc otázek bude, tím hůř se je dá jen nabiflovat," uvedl už před časem pro Aktuálně.cz Milan Janda, zástupce ministerstva a garant projektu nových otázek v autoškolách.

 

Právě se děje

Další zprávy