Italové střihli Jeepu Grand Cherokee nový kabát

Radek Pecák Radek Pecák
24. 9. 2013 6:15
Hlavní technickou novinkou v novém Jeepu Grand Cherokee je osmistupňový automat.
Jeep Grand Cherokee se teď tváří přísněji
Jeep Grand Cherokee se teď tváří přísněji | Foto: Radek Pecák

Nejen klasická změna nárazníků a světlometů, což jsou obvyklé úkoly designérů při faceliftu toho kterého modelu, ale i řada technických inovací se odehrála při modernizaci současné generace vozu Jeep Grand Cherokee.

Také interiér tradičního amerického luxusního SUV s mimořádnými terénními schopnostmi doznal velkých změn. Nejen vzhledových, ale i funkčních.

Markantní změnou exteriéru je nižší přední maska, která tak ladí s novými LED světlomety, mlhová světla se dostala na vyšší pozici. Novinkou je také vizuální odlišení jednotlivých stupňů výbavy. Zjednodušeně je možno říci - čím vyšší výbava, tím více chromu. Jen verze SRT má naopak černou masku a další doplňky.

Středová konzole je nyní opatřena kůží čalouněným voličem osmistupňové automatické převodovky. Další výraznou změnou modelu Jeep Grand Cherokee 2014 je nový kožený tříramenný volant, který má u verzí Overland a Summit horní část vyvedenou ve dřevě. Na ramenech volantu se nacházejí tlačítka pro obsluhu rádia, tempomatu, telefonu a hlasového ovládání. Všechny výbavové stupně disponují standardně pádly řazení ze zadní strany volantu.

Nový je osmipalcový dotykový displej a TFT displej v kapličce za volantem. Ten je možno nastavit dle potřeb řidiče.

Hlavní technickou novinkou je ale osmistupňová automatická převodovka. Ta je spojena jak se šestiválci (dieselovým i benzinovým), tak i  benzinovými osmiválci.

Nový Jeep Grand Cherokee modelového roku 2014 může být vybaven jedním ze tří systémů pohonu všech kol: Quadra-Trac II, Quadra-Drive II s elektronickou uzávěrkou diferenciálu ELSD a nakonec aktivním pohonem všech kol s elektronickou uzávěrkou diferenciálu ELSD Quadra-Trac, který je určen výhradně pro verzi SRT.

Vzduchové odpružení pro vyšší verze

Standardem modelů Overland a Summit je pneumatické odpružení Quadra-Lift, které dovoluje změnu světlé výšky vozu až na maximálních 28 cm. Standardní světlá výška během jízdy je 22 centimetrů. Při rychlé jízdě se ale automaticky snižuje o 1,3 centimetru a při režimu Park dokonce o 4 centimetry. Naopak v režimech off road se ve dvou stupních zvyšuje. Nejprve na 25 a poté až na maximálně možných 28 centimetrů.  

V režimu 4WD High je točivý moment přenášen automaticky na přední a zadní kola v potřebném poměru. Když je tlačítkem na středové konzole aktivován režim 4WD Low, systém přerozděluje točivý moment na nápravy v pevném poměru 50/50. S redukovaným převodovým poměrem 2,72 poskytuje režim 4WD Low obrovskou tažnou sílu. Otočným ovladačem je také možné vybrat jeden z pěti přednastavených jízdních režimů. Těmi jsou Auto, sníh, kameny, písek, kameny a bahno.

Nový Jeep Grand Cherokee 2014 je k dispozici ve verzích Laredo, Limited, Overland a také v exkluzivních verzích Summit a SRT.

Standardní pohonnou jednotkou řady Jeep Grand Cherokee 2014 (vyjma modelu Laredo a SRT) je třílitrový vznětový přeplňovaný motor CRD, který poskytuje výkon 250 k. Méně výkonná verze třílitrového vznětového motoru CRD o výkonu 190 k  je k dispozici pro model Laredo.

Naopak vidlicový osmiválec 5,7 l je nabízen exkluzivně pro modely Overland a Summit. Vysoce výkonný model SRT je pak poháněn silným motorem 6.4 V-8 HEMI o výkonu 468 k.

V základní výbavě vozu, který je nyní k mání od  1 176 900 Kč, je sedm airbagů, pohon všech kol, systém Selec-Terrain, bi-xenonové světlomety, elektricky nastavitelná přední sedadla, možnost řazení na volantu, tempomat, elektricky ovládaná okna, palubní počítač, rádio s CD přehrávačem, rezervní kolo a světla pro denní svícení.

S novým automobilem se novináři měli možnost krátce seznámit při testovacích jízdách na silnicích v okolí Brna i v rozbláceném terénu pískového lomu. Auto nadále obstojí jak při své roli luxusního dopravního prostředku, tak i v roli pracanta v terénu. Navíc má teď šanci zaujmout větší spektrum zákazníků než dříve.

 

Právě se děje

Další zprávy