Kde se vzal slavný maskot nebo průvodce restauracemi? Zakladatel Michelinu má 170 let

Jan Matoušek Dan Poláček Jan Matoušek, Dan Poláček
22. 1. 2023 6:32
Michelin patří mezi největší a nejdůležitější pneumatikářské firmy historie. Do světa automobilů přinesl spoustu inovací, jako jedna z prvních firem také naplno využíval prvků moderního marketingu a jeho panáček Michelin je dodnes známý po celém světě. Jeden ze zakladatelů firmy, André Michelin, se narodil před 170 lety. Připomeňte si příběh pneumatikářského giganta.

Zásadní novinka jen rok po válce

Radiální pneumatika, jeden z nejdůležitějších automobilových vynálezů vůbec, se poprvé objevila v roce 1946. Za její konstrukcí stál Michelin (jmenovitě konstruktér Marius Mignol), který si ji nechal také patentovat. Hlavní rozdíl oproti diagonální pneumatice je v tom, že vrstvy kordové tkaniny jsou kolmo od samotného kola. V bočnici jsou pak ocelové kordy.

Taková pneumatika byla oproti do roku 1946 používaným gumám mnohem bezpečnější a dovolovala až čtyřikrát vyšší nájezd. Michelin ji vyvíjel především pro Citroëny Traction Avant a 2CV s pohonem předních kol, postupně se ale toto řešení rozšířilo mnohem dál. Do výroby byla radiální pneumatika uvedena v roce 1949 pod označením Michelin X, vedle osobních aut ji začala využívat i auta nákladní, motocykly nebo letadla. V roce 1951 se radiální pneumatika objevila také poprvé na závodním autě týmu Lancia ve čtyřiadvacetihodinovce Le Mans.

Díky tomuto vynálezu se z Michelinu stal definitivně jeden z největších a nejdůležitějších hráčů na poli pneumatik pro automobily a další dopravní prostředky.

 

Právě se děje

Další zprávy