Kde se vzal slavný maskot nebo průvodce restauracemi? Zakladatel Michelinu má 170 let

Jan Matoušek Dan Poláček Jan Matoušek, Dan Poláček
22. 1. 2023 6:32
Michelin patří mezi největší a nejdůležitější pneumatikářské firmy historie. Do světa automobilů přinesl spoustu inovací, jako jedna z prvních firem také naplno využíval prvků moderního marketingu a jeho panáček Michelin je dodnes známý po celém světě. Jeden ze zakladatelů firmy, André Michelin, se narodil před 170 lety. Připomeňte si příběh pneumatikářského giganta.
Michelin závodní pneumatiky. Ilustrační snímek. Rok 2002
Michelin závodní pneumatiky. Ilustrační snímek. Rok 2002 | Foto: Profimedia.cz

Ve formuli 1

Michelin má rovněž bohatou závodní historii. O tom, že jeho radiální pneumatiku obulo závodní auto poprvé v roce 1951, už byla řeč. V roce 1979 se radiální "michelinky" staly na monopostech Ferrari mistrem světa ve formuli 1. Ostatně v královně motorsportu se francouzské gumy proslavily asi nejvíce. Poprvé je monoposty nazuly v roce 1977, po sezoně 1984 ale Michelin své působení dočasně ukončil. Vrátil se v roce 2001, kdy se stal jediným rivalem Bridgestonu. Ten obouval především monoposty Ferrari, Michelin se stal dodavatelem hlavních rivalů: McLarenu, Renaultu a Williamsu. Především Renault získal na Michelinech své dva mistrovské tituly v letech 2005 a 2006.

Michelin však po sezoně 2006 z formule 1 odešel. Výrazně k tomu přispěla Velká cena USA v roce 2005, do níž kvůli obavám o bezpečnost odstartovaly jen monoposty s pneumatikami Bridgestone. To ovlivnilo i cenu akcií Michelinu, v témže roce rovněž vyvrcholily spory mezi ním a mezinárodní automobilovou federací FIA. Výsledkem byl tedy odchod Francouzů po sezoně 2006.

Kromě formule 1 je Michelin od roku 2016 jediným dodavatelem pneumatik pro mistrovství světa silničních motocyklů v největší kubatuře MotoGP, v minulosti dodával gumy třeba pro vozy v mistrovství světa v rallye.

 

Právě se děje

Další zprávy