Ve finále o české Auto roku je šest aut, jen jeden elektromobil a jedna škodovka

Ve finále o české Auto roku je šest aut, jen jeden elektromobil a jedna škodovka
Finalisté v abecedním pořadí: BMW i4, jediný elektromobil ve výběru.
Dalším adeptem na titul je lidová Dacia Jogger.
Do šestice se probojoval Opel Astra...
... a jeho sesterský Peugeot 308.
Foto: Martin Přibyl, Subaru, BMW, Dacia, Opel
Eva Srpová Eva Srpová
28. 3. 2022 10:55
Anketa Auto roku v České republice zná finální sestavu, ze které budou motorističtí novináři vybírat vítěze. Anketa se koná už po dvacáté sedmé, ale z důvodu pandemie covidu se tentokrát spojily dva ročníky v jeden. Seznam aut před prvním kolem, z něhož se vybírali finalisté, byl tedy velmi dlouhý.

Do finále se propojovalo šest aut, v abecedním pořadí to jsou: BMW i4, Dacia Jogger, Opel Astra, Peugeot 308, Subaru Outback a Škoda Fabia. Jen jediný z finalistů má tedy výhradně elektrický pohon. Opel a Peugeot, sesterské modely, se vedle spalovacích motorů nabízejí také jako plug-in hybridy. Dacia Jogger, Subaru Outback ani Škoda Fabia elektrifikované pohonné ústrojí v nabídce nemají. Jogger bude od příštího roku dostupný jako samodobíjecí hybrid.

Tím česká anketa kontrastuje s evropským Autem roku, jehož výsledky byly zveřejněny přednedávnem. Mezi finalisty byly pouze elektrické modely vyjma jediného, kterým je Peugeot 308. Nakonec titul získala Kia EV6, ta se ale do české finálové sestavy neprobojovala. Peugeot je mimochodem jediným autem, v němž se mezi finalisty shoduje jak evropská, tak česká verze ankety.

Odborná porota se s finalisty sveze 31. března a poté zvolí vítěze, který se oznámí 19. dubna. Vydavatelství Economia má v porotě dva zástupce, Evu Srpovou a Martina Přibyla.

Všechny vozy, které se dostaly do finálové sestavy, redakce už dříve testovala. O BMW i4 si můžete přečíst zde, recenze Dacie Jogger vyšla tady, vyzkoušeli jsme většinu verzí Opelu Astra, projeli se Peugeotem 308, recenzovali Subaru Outback a také testovali Škodu Fabia.

 

Právě se děje

Další zprávy