Finále Světového auta roku: BMW 5, A8 a Nissan Leaf

Radek Pecák Radek Pecák
9. 3. 2011 4:45
Šanci na získání dvou titulů má i Ferrari 458 Italia
Nissan Leaf má být cenově dostupným elektromobilem
Nissan Leaf má být cenově dostupným elektromobilem | Foto: Aktuálně.cz

Nissan Leaf, první elektromobil v historii, který získal titul pro nejlepší evropské auto roku Car of the Year má šanci uspět i v obdobné anketě, která vyhlašuje Světové auto roku.

Tento rodinný vůz totiž postoupil s dalšími dvěma automobily do finále, ze kterého vzejde absolutní vítěz. Jeho soupeři budou BMW 5 a Audi A8. Původně bylo ve hře 39 aut z evropské, japonské, korejské a pochopitelně i americké produkce.

Nissan Leaf má dokonce šanci na získání hned dvou titulů, protože současně je ve finále ankety o nejlepší ekologické světové auto. V této kategorii jsou jeho soupeři BMW 320d a Chevrolet Volt.

O vítězi hlasuje odborná porota složená z 66 motoristických novinářů. Česko mezi nimi svého zástupce nemá.

Volí se i nejzelenější a nejkrásnější auto

Ta bude ještě vybírat další dva vítěze dílčích kategorií. Tou první je Světové sportovní auto roku. Sem nemusely být zařazeny jen absolutní novinky, na druhou stranu porotci museli vyřadit malosériové speciály. Podmínkou je alespoň pěttisetkusová roční výroba.

Do finále se tedy dostaly vozy Ferrari 458 Italia, Mercedes - Benz SLS AMG a Porsche 911 Turbo.

Poslední kategorií je World car design, tedy jde o to, který automobil má podle poroty nejkrásnější kabát. Zde se do trojice finalistů probojovaly modely Alfa Romeo Giulietta, Aston Martin Rapide a Ferrari 458 Italia.

Vítězné modely ze všech čtyř kategorií budou slavnostně vyhlášeny na autosalonu v New Yorku dne 21. dubna letošního roku.

Vloni se Světovým autem roku stal Volkswagen Polo.

 

Právě se děje

Další zprávy