Nejlepší auta z Rychle a zběsile. Nekonečná série dala světu i kontroverzní tuning

Jan Matoušek Dan Poláček Jan Matoušek, Dan Poláček
18. 5. 2023 6:02
Dnešním dnem vstupuje do kin pro někoho možná těžko uvěřitelné desáté pokračování série Rychle a zběsile. Ta v roce 2001 začínala jako film pro milovníky aut, který s trochou nadsázky nastartoval celosvětový zájem o tuning, až se později vyvinul v klasickou akční sérii plnou střílení a čím dál nereálnějších akčních scén. V galerii jsme se ale zaměřili na auta ze série. Ta nejslavnější.

Ikonický černý Charger

Jsou dvě auta, která se každému fanouškovi Rychle a zběsile v souvislosti s filmem vybaví. Oranžová Supra a černý Dodge Charger R/T z roku 1970. Především proto, že americkým muscle carem jezdil hlavní "protivník" O'Connera Dominic Toretto. Černý Charger se pro něj stal dokonce natolik typickým, že se objeví v různých filmech a verzích napříč celou sérií hned několikrát.

Zároveň slouží obě hlavní auta z prvního dílu trochu jako ztělesnění rozdílného přístupu obou postav k závodění a autům obecně. Zatímco Toretta od prvního dílu - snad s výjimkou červené Mazdy RX-7 při prvním z pouličních závodů - neuvidíte za volantem prakticky ničeho jiného než amerického auta, ideálně v černé barvě, Brian O'Conner až do svého konce v sedmém díle kvůli úmrtí herce Paula Walkera jezdí především v autech japonské výroby. Tento motiv tvůrci využili také ve chvíli, kdy oba hlavní hrdinové dávají O'Connorovu dítěti model auta: Toretto Chargeru, O'Conner Skylinu GT-R R34.

 

Právě se děje

Další zprávy