Kolik stojí levná elektromobilita? Výběr aut do milionu roste, kartami míchá Čína

Jan Matoušek Jan Matoušek
22. 5. 2023 6:02
V minulém týdnu na český trh oficiálně vstoupilo MG4, kompaktní elektroauto s cenou stlačenou pod 800 tisíc korun. Napsalo se o něm už docela hodně, včetně přirovnávání základní ceny k naftové Octavii nebo Golfu. V tomto kontextu možná elektroauto neobstojí, v přímém srovnání s jinými elektromobily jde ale o docela průlomovou nabídku. Jak zjistíte v galerii, moc levnějších elektroaut v Česku není.
Foto: Nissan

Nissan Leaf - 859 000 Kč

Nissan Leaf byl v první generaci jedním z průkopníků elektromobility. Aktuálně se vyrábí ve druhém vydání, které nedávno prošlo decentní modernizací. V základní verzi stojí japonský kompaktní hatchback nejméně 859 tisíc korun.

Použitá technika zahrnuje 110kilowattový elektromotor v kombinaci s baterií o využitelné kapacitě 39 kWh. Ta stačí podle údajů automobilky na dojezd 285 kilometrů na jedno nabití, přičemž maximální dobíjecí výkon je v tomto případě 50 kilowattů. Z 20 na 80 procent kapacity se akumulátor podle Nissanu dostane asi za hodinu.

Výbava Visia pak zahrnuje automatickou klimatizaci, klasické rádio bez dotykové obrazovky, nouzové brzdění, pomocníka pro jízdu v pruhu, sledování provozu při couvání anebo hlídání mrtvého úhlu.

 

Právě se děje

Další zprávy