Kolik stojí levná elektromobilita? Výběr aut do milionu roste, kartami míchá Čína

Jan Matoušek Jan Matoušek
22. 5. 2023 6:02
V minulém týdnu na český trh oficiálně vstoupilo MG4, kompaktní elektroauto s cenou stlačenou pod 800 tisíc korun. Napsalo se o něm už docela hodně, včetně přirovnávání základní ceny k naftové Octavii nebo Golfu. V tomto kontextu možná elektroauto neobstojí, v přímém srovnání s jinými elektromobily jde ale o docela průlomovou nabídku. Jak zjistíte v galerii, moc levnějších elektroaut v Česku není.
Foto: Peugeot

Peugeot e-208 - 850 000 Kč

Dalším z elektromobilů Stellantisu se shodnou technikou jako Corsa či Berlingo - a nejlevnějším s ní v Česku - je Peugeot e-208. Francouzský hatchback stojí v aktuální akci nejméně 850 tisíc korun. Pokud byste v podobné výbavě sáhli po benzinovém motoru, zaplatíte akčních 440 tisíc korun. Elektrická verze je tedy skoro jednou tak drahá.

Jaká je použitá technika, naznačil už úvod tohoto medailonku. Ani u e-208 tak nechybí jeden elektromotor o výkonu 100 kilowattů v kombinaci s baterkou o využitelné kapacitě 45 kWh. V případě malého Francouze tato kombinaci stačí k dojezdu až 362 kilometrů na jedno nabití. Maximální přípustný nabíjecí výkon je 100 kilowattů, přičemž z 0 na 80 procent kapacity je akumulátor při takovém výkonu schopný se dostat za půl hodiny.

Výbava Allure zahrnuje automatickou klimatizaci, rádio s dotykovou obrazovkou, nouzové brzdění, pomocníka pro jízdu v pruhu, zadní parkovací senzory nebo litá kola.

 

Právě se děje

Další zprávy