Kolik stojí levná elektromobilita? Výběr aut do milionu roste, kartami míchá Čína

Jan Matoušek Jan Matoušek
22. 5. 2023 6:02
V minulém týdnu na český trh oficiálně vstoupilo MG4, kompaktní elektroauto s cenou stlačenou pod 800 tisíc korun. Napsalo se o něm už docela hodně, včetně přirovnávání základní ceny k naftové Octavii nebo Golfu. V tomto kontextu možná elektroauto neobstojí, v přímém srovnání s jinými elektromobily jde ale o docela průlomovou nabídku. Jak zjistíte v galerii, moc levnějších elektroaut v Česku není.
Foto: Aktuálně.cz

Citroën ë-C4 - 884 900 Kč

Dalším z elektromobilů Stellantisu mezi těmi nejlevnějšími je Citroën ë-C4. Kompaktní hatchback stojí na stejném základu jako třeba Opel Corsa-e nebo Peugeot e-208 a v aktuální akci startuje na částce 884 900 korun. Benzinová verze v podobné výbavě stojí od 499 900 korun.

Použitá technika nemůže překvapit. Elektromotor má výkon 100 kilowattů, baterie pak využitelnou kapacitu 45 kWh. Od ostatních elektromobilů se stejnou technikou se liší udávaný dojezd, v tomto případě je 357 kilometrů. Naopak stále platí, že na rychlonabíječce (ë-C4 zvládne nejvýše 100 kilowattů) se baterie z 0 na 80 procent dobije za půl hodiny. Opět se jedná o papírový údaj poskytovaný automobilkou.

Ve výbavě Live Pack kompaktnímu hatchbacku nechybí automatická dvouzónová klimatizace, rádio s dotykovým displejem, nouzové brzdění, pomocník pro jízdu v pruhu nebo zadní parkovací senzory.

 

Právě se děje

Další zprávy