Kolik stojí levná elektromobilita? Výběr aut do milionu roste, kartami míchá Čína

Jan Matoušek Jan Matoušek
22. 5. 2023 6:02
V minulém týdnu na český trh oficiálně vstoupilo MG4, kompaktní elektroauto s cenou stlačenou pod 800 tisíc korun. Napsalo se o něm už docela hodně, včetně přirovnávání základní ceny k naftové Octavii nebo Golfu. V tomto kontextu možná elektroauto neobstojí, v přímém srovnání s jinými elektromobily jde ale o docela průlomovou nabídku. Jak zjistíte v galerii, moc levnějších elektroaut v Česku není.
Foto: MG Motor

MG4 - 779 960 Kč

Kompaktní elektromobil s cenou pod 800 tisíc byl pro český trh dlouho zapovězeným zbožím. Změnilo se to až v minulém týdnu, kdy čínské MG uvedlo svůj hatchback 4, jehož dodávky zákazníkům by se měly rozjet na přelomu května a června. Konkurent třeba Volkswagenu ID.3 začíná na 779 960 korunách, což z něj dělá třetí nejlevnější elektroauto v Česku.

Poháněná má MG4 zadní kola, a to jediným elektromotorem o výkonu 125 kilowattů. V útrobách se dále ukrývá akumulátor s využitelnou kapacitou 50,8 kWh. To by podle výrobce mělo stačit na dojezd 350 kilometrů na jediné nabití, přičemž ono dobíjení je možné provádět výkonem nejvýše 88 kilowattů. Z 10 na 80 procent by se baterka měla dostat za asi 40 minut.

Výbava Emotion slibuje poměrně bohatý standard včetně klimatizace, rádia s dotykovou obrazovkou, digitálních budíků a plejády asistenčních systémů. Chybět nebude nouzové brzdění s detekcí chodců a cyklistů nejen směrem vpředu, ale i při couvání, dále adaptivní tempomat nebo asistent jízdy v koloně. Přesný soupis výbavy bude známý blíže k termínu oficiálního zahájení prodejů.

 

Právě se děje

Další zprávy