Kolik stojí levná elektromobilita? Výběr aut do milionu roste, kartami míchá Čína

Jan Matoušek Jan Matoušek
22. 5. 2023 6:02
V minulém týdnu na český trh oficiálně vstoupilo MG4, kompaktní elektroauto s cenou stlačenou pod 800 tisíc korun. Napsalo se o něm už docela hodně, včetně přirovnávání základní ceny k naftové Octavii nebo Golfu. V tomto kontextu možná elektroauto neobstojí, v přímém srovnání s jinými elektromobily jde ale o docela průlomovou nabídku. Jak zjistíte v galerii, moc levnějších elektroaut v Česku není.
Foto: Dongfeng

Dongfeng Seres 3 - 884 990 Kč

Značka Dongfeng byla na podzim roku 2021 prvním z čínských výrobců, kteří se rozhodli vstoupit na český trh. Jistě, pokusy o zaujetí zákazníků tu byly už před deseti patnácti lety, tehdy ale čínské značky nikdo příliš vážně nebral. Teď je to jiné, jakkoliv při pohledu na prodejní statistiky Dongfeng spíše prošlapával cestičku dalším, jako třeba MG.

Malé SUV Seres 3 každopádně patří mezi nejlevnější elektromobily v Česku s cenou momentálně startující na 884 990 korunách. V jeho útrobách je elektromotor s výkonem 120 kilowattů a baterie s využitelnou kapacitou 51 kWh. To je kombinace, která papírově stačí na dojezd až 331 kilometrů. S maximálním nabíjecím výkonem 56 kilowattů udává značka, že z 20 na 80 procent kapacity se baterka dobije za půl hodiny.

Výbava nejlevnější verze čínského elektromobilu obsahuje mimo jiné automatickou klimatizaci, rádio s dotykovým displejem nebo elektricky stavitelné sedadlo řidiče. Zároveň má ale též jen dva airbagy - šestice je stejně jako další asistenční systémy součástí až vyšší nabízené výbavy.

 

Právě se děje

Další zprávy