10 nejzajímavějších modelů za padesát let AMG. Některé jsou legendami, na jiné se zapomnělo

Jan Matoušek Jan Matoušek
23. 12. 2017 7:25
Písmena AMG jsou napevno spojena se sportovními modely Mercedes-Benz. Nebylo tomu ale hned od založení v roce 1967, o které se postarali dva zaměstnanci trojcípé hvězdy. Ti zároveň stavěli také závodní speciály. Mimo jiné i proto, že značka AMG byla nejprve úpravcem mohou nosit její loga také dva modely od Mitsubishi. Přímá spolupráce mezi Mercedesem a AMG začala v roce 1990, o devět let později ve Stuttgartu zakoupili v AMG většinový podíl. Od roku 2005 pak výrobce závodních a sportovních vozů patří plně do koncernu Daimler. V následující grafice si můžete prohlédnout deset nejzajímavějších modelů AMG za uplynulé půlstoletí.
Foto: Výrobci

AMG 300 SEL

Prvním Mercedesem od AMG byla limuzína 300 SEL, kterou si ale většina lidí pamatuje především díky závodní variantě s přezdívkou Rudá svině. To proto, jak byla oproti tehdejším závodním strojům velká. Pod kapotou se objevil 6.8litrový osmiválec a i když vůz váží přes 1,5 tuny, dokázal v roce 1971 vyhrát ve své třídě čtyřiadvacetihodinovku ve Spa.

Foto: Výrobci

Mercedes-Benz S 63 AMG

Jako poctu Rudé svini postavil Mercedes v roce 2010 stejně zbarvený koncept, založený na tehdejší verzi S 63 AMG s vidlicovým osmiválcem pod kapotou.

Foto: Výrobci

Mercedes-Benz S 55 AMG

Dříve, v roce 1999, ukázal Mercedes variantu 55 AMG. Ta dostala nejprve atmosférický osmiválec o objemu 5.4 litru, který byl později spárován s kompresorem.

Foto: Výrobci

Mercedes-AMG S 65

V současnosti je třída S od AMG nabízena ve verzích S 63 s přeplňovaným osmiválcem nebo S 65 s přeplňovaný dvanáctiválcem.

 

Právě se děje

Další zprávy