Dětská hřiště a hrací koutky zvyšují potenciál pump pro cestující rodiny

Jiří Kaloč
22. 12. 2017 14:00
Vánoční svátky a bohatá sněhová nadílka na horách přináší zvýšené tržby nejen vlekařům a hoteliérům, ale také provozovatelům čerpacích stanic, kteří mají za úkol doplnit migrujícímu obyvatelstvu energii nejen pro jejich čtyřkolové společníky.
Vedle doplnění pohonných hmot a kvalitní restaurace si na benzince můžete zamluvit salonek pro obchodní jednání, umýt psa ve speciální myčce a také si odpočinout u kávy.
Vedle doplnění pohonných hmot a kvalitní restaurace si na benzince můžete zamluvit salonek pro obchodní jednání, umýt psa ve speciální myčce a také si odpočinout u kávy. | Foto: OMV

Čerpačky již dávno neslouží pouze k tomu dotankovat pohonné hmoty, ale můžete se zde občerstvit a nakoupit nejrůznější zboží od nápojů, cukrovinek až po vánoční dárky.  Některé pumpy nabízejí i běžné potraviny ve spolupráci s potravinovými řetězci, jiné poskytnou sprchu a další třeba i ubytování.

Největší řetězce čerpacích stanic v Česku se letos pustili do rekonstrukcí interiérů. Na snímku Benzina na dálnici D1 U devíti křížů
Největší řetězce čerpacích stanic v Česku se letos pustili do rekonstrukcí interiérů. Na snímku Benzina na dálnici D1 U devíti křížů | Foto: Jiří Kaloč

Vždycky záleží na tom, na jakém místě čerpačka stojí a o jaké služby je zde zájem. Když je provozovatel dostatečně podnikavý, může si vydělat více i na jiných položkách, než je prodej pohonných hmot.

My se tentokrát podíváme na služby, ze kterých na první pohled provozovatel čerpací stanice nic nemá - dětská hřiště nebo hrací koutky. Právě o dovolených a o vánocích cestují převážně celé rodiny a děti připoutané v sedačkách se povětšinou v autě po úmorné cestě nekonečnou dálnicí nudí.

Když rodinka zastaví u pumpy, hlava rodiny většinou zatouží do dobré kávě a její něžná polovička po nějakém lahodném drinku. Děti by samozřejmě rádi dostaly také něco sladkého, ale zároveň by se chtěly aspoň na chvíli trochu vyřádit. 

O tom už dávno vědí u řetězců rychlého stravování, jakými jsou McDonalds nebo KFC, provozovatelům čerpacích stanic to však dochází jen pozvolna, a tak na dětská hřiště nebo hrací koutky u nás zatím tak často nenarazíte. Pojďme se podívat na několik výjimek.

Čerpací stanice KM Prona v Liberci letos dostala ocenění "Čerpací stanice roku" v rámci ankety Petrol Awards. Městská pumpa má nejen kompletní sortiment pohonných hmot, ale také myčku, velkorysé vnitřní i venkovní posezení a dokonce i vlastní kuchyni, kde se kromě polévek a hotových jídel pečou třeba dorty. Přibližně polovina zákazníku zde vůbec nejezdí tankovat.

Liberecká KM Prona dostala letos ocenění "Čerpací stanice roku". Dětský koutek zde nechybí
Liberecká KM Prona dostala letos ocenění "Čerpací stanice roku". Dětský koutek zde nechybí | Foto: Jiří Kaloč

Na úkor tradičního shopu, který se nachází pouze v malém prostoru okolo pokladen, zde provozovatel nechal vybudovat velkorysý dětský koutek pro malé i větší děti. Hojně ho využívají hlavně matky s dětmi, které si jednou nakoupit do vedlejšího supermarketu a pak si v Café Monza, jak se nazývá občerstvení řetězce KM Prona, dají s kamarádkou výbornou kávu.

Za dalším provozovatelem čerpací stanice, který dokázal využít potenciálu čerpací stanice z hlediska skladby návštěvníků, jsme se byli pro změnu podívat na úplném jihu republiky - Na Šumavě. Sedm kilometrů od lyžařského střediska Zadov narazíte na malou pumpu řetězce Eurooil, který provozuje státní podnik Čepro. 

Dětské hřiště, točená zmrzlina a venkovní posezení. Nájemce pumpy Eurooil na Šumavě si v létě na nedostatek zákazníků stěžovat nemůže
Dětské hřiště, točená zmrzlina a venkovní posezení. Nájemce pumpy Eurooil na Šumavě si v létě na nedostatek zákazníků stěžovat nemůže | Foto: Jiří Kaloč

Její nájemce Miroslav Dočekal zde musí obsloužit nejen motoristy ale také cyklisty, kteří se zde během letní sezóny zastaví, aby doplnili tekutiny. Nejprve vybudoval venkovní posezení a následně na to ještě dětské hřiště s houpačkami a skluzavkou. 

"Dětské hřiště je sice docela drahá záležitost, ale doporučuji to všem," tvrdí Miroslav Dočekal. Vybudovat ho nebylo jednoduché, bylo třeba získat několik povolení, které se navíc musí obnovovat každý rok. "Ale vyplatí se to. Hodně lidí se zde zastaví, aniž by natankovalo. Dají si zmrzlinu nebo kávu, sednou si, děti si pohrají a pak zase jedou dál."

Futuristická čerpací stanice Slovnaft v Bratislavě nabízí i některé velmi netradiční služby. Dětský koutek je zde vybaven herní konzolí
Futuristická čerpací stanice Slovnaft v Bratislavě nabízí i některé velmi netradiční služby. Dětský koutek je zde vybaven herní konzolí | Foto: Jiří Kaloč

Za třetím případem musíme do zahraničí, konkrétně na benzinku Slovnaft v Priestavné ulici. Unikátní projekt designové čerpací stanice má speciální konstrukci zastřešení a nabízí i netradiční služby.

Vedle doplnění pohonných hmot a kvalitní restaurace si zde můžete zamluvit salonek pro obchodní jednání, umýt psa ve speciální myčce a také si odpočinout u kávy. Vaše ratolesti se přitom mohou vydovádět v dětském koutku, kde kromě hraček pro ty nejmenší najdou také velkou obrazovku a herní konzoli. Síť čerpacích stanic Slovnaft patří maďarskému koncernu Mol.

Občerstvení Fresh Corner se postupně objeví na všech čerpačkách Mol. Jejich součástí bude nabídka čerstvých jídel a příjemné kouty pro relaxaci
Občerstvení Fresh Corner se postupně objeví na všech čerpačkách Mol. Jejich součástí bude nabídka čerstvých jídel a příjemné kouty pro relaxaci | Foto: Jiří Kaloč

Mol se během posledních pěti let stal po převzetí sítí Pap Oil, Lukoil a Agip druhým největším řetězcem na českém trhu. Poslední rok se společnost soustředí na rekonstrukci interiérů s koutkem občerstvení Fresh Corner.

S tím je spojena rovněž instalace přebalovacích pultů nebo dětských koutků na vybrané stanice, kde to prostor dovolí. I lidé z Molu jsou často rodiči, kterým na cestách chybělo nejen kvalitní občerstvení ale také odpovídající vyžití pro děti, a tak tento projekt berou hodně vážně.

Přebalovací pulty najdete nově na mnoha pumpách Benzina (na snímku) i Mol
Přebalovací pulty najdete nově na mnoha pumpách Benzina (na snímku) i Mol | Foto: Jiří Kaloč

Dětské koutky jsou aktuálně už na téměř dvaceti občerstveních Fresh Corner a jejich počet dále poroste. Pro miminka v autě je navíc na každé takové stanici místnost s přebalovacími stoly. 

Také největší česká síť Benzina vychází vstříc rodinám s dětmi a na vybraných čerpacích stanicích rozšiřuje služby, které jim zpříjemní cestování. Průzkum, který si nechala Benzina koncem září 2015 zpracovat, ukázal, že rodiče by ocenili na čerpacích stanicích více sortimentu a služeb pro děti. Proto si můžete od března zakoupit speciálně sestavené dětské menu nebo využít na 65 čerpacích stanicích Benzina po celé ČR přebalovací pulty.

"Rozšíření naší nabídky o produkty určené dětem je jen dalším logickým krokem k ucelenému sortimentu produktů, ze kterých si vyberou muži, ženy i děti," říká Filip Balcárek, ředitel pro shop a gastro. "dětské Mini Menu je koncipováno jako balíček na cestu autem - když rodiče zapomenou doma svačinu, nemusí už přemýšlet, kde koupí dětem jinou," dodává Filip Balcárek.

 

Právě se děje

Další zprávy