Víme, kdy se v Česku objeví nový Duster. Dacia však chystá mnohem více novinek

Hlavní hvězdou letošního roku bude třetí Dacia Duster.
Hlavní novinkou letošního roku bude u Dacie třetí generace Dusteru.
Ceny zatím automobilka nezveřejnila, ve Francii ale auto startuje pod půl milionem korun, v Česku by tak mohla být cena o něco nižší.
Stávající model stojí nejméně 410 500 korun.
Po vzoru kombi Jogger dostane Duster také spací vestavbu.
Foto: Dacia
Jan Matoušek Jan Matoušek
9. 2. 2024 12:44
Dacii česká letos na novinky bohatý rok. Hlavní hvězdou bude bezpochyby třetí generace Dusteru, ale v rukávu mají Rumuni i další zajímavá auta, která postupně přijedou i na český trh. Cílem je minimálně udržení stávajících pozic, především v prodejích soukromým zákazníkům.

Tak trochu pro každého něco. I tímto způsobem by se dal označit jízdní řád novinek Dacie pro letošní rok. Kdo bude chtít levnou elektromobilitu, dočká se už na začátku roku. Za zhruba tři týdny v Ženevě se totiž představí omlazená Dacia Spring. Čeká se nový design karoserie i interiéru spolu s lepší výbavou, technika ale zřejmě zásadních změn nedozná.

Naznačoval to už loni viceprezident značky Xavier Martinet, že zákazníci po Springu zkrátka nechtějí dlouhý dojezd, protože auto využívají jen na jízdy po městě. "V Ženevě se ukáže, kdo dělá skutečně dostupnou elektromobilitu," uvedl trochu sarkasticky marketingový manažer Dacie pro Česko a Slovensko Jonáš Konečný. Zjevně tím narážel na trnavský Citroën ë-C3. Do Česka dorazí auto v červnu.

Spring ale nebude jedinou novinkou. V květnu se na českém trhu objeví první kusy hybridního Joggeru, který se už jinde v Evropě nějakou dobu prodává. Loni dokonce tvořil tento pohon čtvrtinu všech objednávek kombíku s až sedmi místy k sezení. Auto přinese také pro Čechy jednu poptávanou věc - automatickou převodovku, kterou doposud kombi nemělo. A na přelomu května a června se na českém trhu objeví první kusy třetí generace Dusteru.

Ceny zatím nikdo z českého zastoupení značky prozradit nechtěl, pro ilustraci dodejme, že ve Francii se SUV prodává od v přepočtu 491 tisíc korun za verzi s pohonem na LPG. Na českém trhu končící Duster s litrovým benzinovým tříválcem startuje na 410 500 korunách a s plynovým pohonem stojí 425 500 korun.

Šéf českého zastoupení Dacie a Renaultu Zdeněk Grunt pak v souvislosti se souběhem prodejů nového a starého Dusteru označuje letošek za "dvojí rok Dusteru". Novinka totiž bude podle něj dostupná zatím jen v omezeném počtu kusů, naopak prodeje končícího modelu dovozce podporuje akční slevou na skladová auta až 50 tisíc korun, dalších 20 tisíc je možné ušetřit při výkupu starého vozu.

Již delší dobu se ví, že novinka nebude dostupná s naftovým motorem, který s koncem Dusteru druhé generace v Daciích končí úplně. K dispozici také nebude kombinace automatu a pohonu všech kol, naopak poprvé se SUV objeví s hybridním pohonem a po vzoru Joggeru také dostane originální spací vestavbu. A aby novinek nebylo málo, před koncem roku se objeví velké SUV Bigster, které ale bude striktně pětimístné (původně se psalo i o sedmimístné variantě). Jeho prodeje odstartují v roce příštím.

Cílem Dacie je podle Grunta minimálně udržet v České republice pozici mezi čtyřmi nejprodávanějšími značkami pro soukromé zákazníky. V Evropě Rumuni u soukromníků vedou třeba v Portugalsku, Francii nebo Itálii, Sandero je pak celoevropsky vůbec nejprodávanějším vozem do soukromých rukou. Dodejme, že loni Dacia v Česku prodala 7830 nových osobních aut, 4681 z toho do soukromých rukou.

Jízdní řád novinek Renaultu

Kromě Dacie představilo české zastoupení také plány mateřského Renaultu. Nejčerstvější novinkou je SUV Symbioz. "Je to vlastně zvýšený kombík segmentu C a pro český trh ideální auto," popisuje šéf českého Renaultu Zdeněk Grunt. Objednávky spustí značka před prázdninami, první auta dorazí po nich.

Kolem června uvedou Francouzi na trh hned tři modely - omlazený Captur, který se teprve představí veřejnosti, vlajkovou loď v podobě hybridního SUV Rafale a také elektrický Scenic, který už má české ceny. Ty začínají na 1,085 milionu korun. Před koncem roku přijede Rafale jako hybridní čtyřkolka s elektromotorem na zadní nápravě a začátkem roku 2025 začne prodej elektrického hatchbacku Renault 5. Ten se ukáže za zhruba tři týdny v Ženevě.

Cílem značky je podle Grunta vrátit se mezi deset nejoblíbenějších na českém trhu, loni skončil Renault s minimálním nárůstem a prodejem asi čtyř tisíc aut dvanáctý. Naopak mezi užitkovými vozy jsou Francouzi v Česku jedničkou jak prodejů, tak přestaveb. Zachovat tyto pozice by měl pomoci nový Master, který přijede v červnu i v plně elektrické verzi s dojezdem 460 kilometrů. Po prázdninách dorazí Trafic a Kangoo s upravenými logy a také plně elektrickým pohonem.

Jako jediná pak značka prodává v Česku už z továrny upravená auta na zkapalněný ropný plyn LPG. Až 42 procent prodejů tvoří právě tento typ paliva, Zdeněk Grunt pak zmínil, že velmi pomáhá široká infrastruktura více než 950 čerpacích stanic, která je větší než na mnohých západoevropských trzích. V porovnání s klasickými benzinovými modely pak těmi plynovými Dacia ušetřila deset procent emisí CO2.

 

Právě se děje

Další zprávy