Couvání stovkou a mrtví důstojníci. Deset aut, která jste vážně museli umět řídit

Martin Frei Martin Frei
24. 3. 2023 5:59
V dnešní unifikované produkci jsou auta dokonale předvídatelná. Víte, kde co najdete a jak se to bude chovat. Také o vaši bezpečnost se vozidla postarají za všech podmínek. Minulost byla pro řidiče náročnější. Co auto to originál, před nebezpečím jste se museli chránit sami.
Foto: mmct.cz

Skromný vůz pro opravdové znalce

Jak vyrobit co nejlevnější auto? Vemte agregát z motocyklu, posaďte ho na tři kola a potáhněte koženkovou nebo plátěnou střechou. V předválečné i těsně poválečné Evropě nic neobvyklého, v Československu je nejznámější Velorex vyráběný od roku 1951.
Jako všechna podobná vozítka musel vyřešit kardinální otázku: jak se otočí, když v převodovce z motorky není zpátečka? Dvoutakt z Jawy měl snadnou odpověď: chod motoru se obrátil na opačnou stranu a rázem byly k dispozici čtyři rychlostní stupně vzad. Couvat se dalo až sedmdesátkou.
Teprve po pěti letech ale přišla upravená elektroinstalace s druhým přerušovačem zapalování, která umožnila startovat motor v obou směrech stiskem páčky. U starších kusů musel řidič pozorně poslouchat dotáčení již vypnutého motoru a zapalování znovu sepnout těsně před horní úvratí pístu. Tedy udělat schválně co, co se mohlo omylem stát při startování veteránů klikou.

 

Právě se děje

Další zprávy