Čína vytlačuje ostatní. Nissan nezvládá čelit tamní konkurenci, zavře jednu z továren

ČTK ČTK
21. 6. 2024 16:24
Konkurovat čínským automobilkám je čím dál složitější, Číňané čím dál více dávají přednost domácím značkám. Nissan oznámil, že uzavře jednu ze svých tamních továren.
Foto: Nissan

Japonská automobilka Nissan Motor uzavře továrnu na výrobu osobních automobilů v čínském městě Čchang-čou. Uvedl to mluvčí automobilky, který tak potvrdil předchozí informace z japonských médií. Nissan čelí v Číně sílící cenové konkurenci a rostoucí oblibě elektromobilů místních značek.

Nissanu, stejně jako dalším japonským automobilkám, klesá v Číně prodej. Čína je největším automobilovým trhem světa. Pro japonské společnosti je velkou překážkou omezená nabídka plně elektrických vozů, protože Čína zažívá rychlý přechod k elektromobilům.

Závod ve městě Čchang-čou má kapacitu zhruba 130 000 aut ročně. To odpovídá zhruba osmi procentům kapacity výroby Nissanu v Číně.

Továrna byla uvedena do provozu v roce 2020 a vyrábí sportovně-užitkové vozy (SUV) Qashqai. Jejich výroba se přesune do jiného závodu v Číně.

Nissan provozuje v Číně osm továren v rámci partnerství se státní společností Dongfeng Motor. Celková výrobní kapacita továren je 1,6 milionu aut ročně.

Menší konkurent Mitsubishi Motors se loni rozhodl ukončit výrobu v čínském společném podniku. Mitsubishi je partnerem Nissanu v alianci s francouzskou automobilkou Renault.

 

Právě se děje

Další zprávy