BMW mohou začít hořet, 1,6 milionu jich kvůli tomu preventivně zamíří do servisu

ČTK ČTK
23. 10. 2018 15:15
Německá automobilka se rozhodla rozšířit svolávací akci, při níž v srpnu zvala do servisu 480 000 aut. Po přičtení aktuálního 1,6 milionu, bude celkově opravovat přes dva miliony aut, které se mohou kvůli vadnému EGR ventilu vznítit.
Problém se týká modelů BMW se čtyř- a šestiválcovými motory.
Problém se týká modelů BMW se čtyř- a šestiválcovými motory. | Foto: BMW

Německá automobilka BMW celosvětově svolá 1,6 milionu naftových vozů. Příčinou jsou problémy s EGR ventilem, které by mohly vést až ke vznícení auta. Výrobce luxusních vozů to uvedl ve svém dnešním sdělení. Letos v srpnu již jednou své vozy kvůli stejnému problému svolával, tehdy bylo pozváno ke kontrole 480 000 automobilů.

Firma nyní zjistila, že podobný problém se vyskytuje ještě u dalších typů vozů. Jejich majitele sama vyrozumí a rizikové zařízení jim v dílnách vymění. Svolávat se budou automobily se čtyř- a šestiválcovými motory vyrobené v letech 2010 až 2017. Jedná se tedy o prakticky všechny nabízené modely.

"Je to však dobrovolná svolávací akce, chceme spíše možným problémům předcházet," řekl David Haidinger, tiskový mluvčí BMW.

Již předchozí svolávací akce se ale negativně promítla do hospodářských výsledků BMW. Spolu s náklady způsobenými přísnějšími pravidly pro testování emisí a pokračujícími spory v mezinárodním obchodě doprovázenými uvalováním cel zapříčinila zhoršení výhledu na letošní rok. Automobilka koncem září oznámila, že předpovídá mírný pokles svého hrubého zisku, zatímco doposud počítala s jeho stagnací.

 

Právě se děje

Další zprávy