Toyota svolává ke kontrole hybridy Prius a Auris. Mohou samy zastavit

ČTK ČTK
5. 10. 2018 9:35
Japonská automobilka Toyota Motor svolává po celém světě ke kontrole 2,43 milionu benzinových hybridních vozů Prius a Auris. Důvodem je problém u hybridního systému, který může způsobit, že se vozidlo zastaví, uvedla dnes automobilka. Oba tyto modely se prodávají i v České republice.
Foto: Toyota

Kontrola se týká aut vyrobených od října 2008 do listopadu 2014. V Japonsku automobilka překontroluje zhruba 1,25 milionu vozů, v Severní Americe 830 000 a v Evropě asi 290 000 těchto vozů. Další byly prodány ve zbývajících částech světa.

Toyota upřesnila, že výjimečně se může stát, že vozidlo nepřepne do režimu bezpečné jízdy, ztratí energii a zastaví. Posilovač řízení a brzdy fungují, avšak zastavení v prudké rychlosti zvyšuje riziko havárie. Firma proto zdarma aktualizuje software vozidel, což by mělo tento problém odstranit.

Toyota zatím nemá informace, že by uvedený problém způsobil v Japonsku nehodu, uvedla agentura Reuters.

Minulý měsíc automobilka oznámila, že plánuje svolat ke kontrole po celém světě zhruba 1,03 milionu hybridních vozů Prius a C-HR vyrobených v letech 2015 až 2018. Jako důvod uvedla možný problém u kabelového svazku v motoru, který může způsobit požár.

 

Právě se děje

Další zprávy