Sháníte auto? Máme čerstvé statistiky spolehlivosti z německých technických kontrol

Martin Přibyl Martin Přibyl
15. 11. 2021 6:04
Statistiky spolehlivosti sestavované podle výsledků prohlídek na německých STK letos přinesly překvapivé propadáky. Nejhorším čtyř- až pětiletým autem se stala nedávná ikona spolehlivosti, BMW řady pět a příbuzný šestkový bavorák. Celkově naštěstí množství závažných závad kleslo, podle techniků za to může pandemie i změny v chování lidí.
Foto: Shutterstock

Jak výsledky číst?

Jako každá statistika spolehlivosti, ani výsledky prezentované TÜV Süd nejsou stoprocentní. Auta jsou rozdělena do kategorií podle věku, což znamená, že na první místa se často dostávají ty vozy, které toho málo najedou a majitelé jim jsou ochotni dopřát pořádný servis, který před technickou prohlídkou odstraní vážné nedostatky. Mezi hvězdy spolehlivosti proto typicky patří sporťáky jako Porsche 911 nebo Audi TT.

Na druhou stranu je pořádný servis jedním ze základních předpokladů pro vysokou spolehlivost auta. A kromě sporťáků se na špičce objevují i rodinná SUV nebo hatchbacky. Na nejhorší a nejlepší auta všech věkových kategorií se podívejte na dalších snímcích.

 

Právě se děje

Další zprávy