Toto jsou nejstarší nová auta v Česku. Kořeny některých sahají na počátek tisíciletí

Toto jsou nejstarší nová auta v Česku. Kořeny některých sahají na počátek tisíciletí
A brzký konec čeká i SUV Fiat 500X, jehož premiéra se datuje do roku 2014. Poslední z někdejší docela rozvětvené rodiny modelů, která chtěla stavět na slavném jméně a jasně rozpoznatelných designových prvcích, se momentálně v Česku prodává za nejméně 522 900 korun s přeplňovaným litrovým tříválcem. Jeho nástupce by měl mimochodem nést jméno Fiat 600.
Jestli existuje značka, která se poslední roky snaží o výrazné obrození, je to Maserati. Začalo to středně velkým SUV Grecale a pokračovalo přes supersport MC20 a spíše luxusní GT GranTurismo, které se jako první Maserati objeví i s plně elektrickým pohonem. Do toho ale v nabídce zůstávají i dva již poměrně obstarožní sedany. Luxusnějším z nich je Quattroporte, jehož stávající generace měla premiéru už v roce 2013.
Jednou ze stálic českého trhu je dlouhé roky také Toyota Land Cruiser. Nejde o ten úplně nejplnohodnotnější luxusní model, který se prodává na Blízkém východě nebo v Japonsku, ale menší (byť stále je to pořádně velký) model, známý jinde ve světě třeba jako Land Cruiser Prado. Ač prošel několika výraznými modernizacemi, poprvé se off-road ukázal už v roce 2009. Momentálně už se nabízí jen s pětidveřovou karoserií (dělal se i model s trojicí dveří) za ceny od 1 575 000 korun s 2,8litrovým turbodieselem.
Foto: Fiat
Jan Matoušek Jan Matoušek
22. 2. 2023 6:02
Ačkoliv průměrný věk českého autoparku roste, nabídka nových aut pomalu mládne. Pryč jsou doby, kdy mělo i několik modelů kořeny na počátku tohoto století, momentálně jsou takových aut jednotky. Jaká auta jsou z nových oficiálně nabízených vozů v Česku nejstarší, najdete v galerii. Na individuálně dovážené modely, třeba Ladu Niva, tentokrát nebyl brán zřetel.
 

Právě se děje

Další zprávy