Auto roku bude letos voleno již jen jediné

Radek Pecák Radek Pecák
21. 6. 2012 17:00
Nový vítěz bude znám v lednu
Foto: Radek Pecák

Opět pouze jediné Auto roku se bude letos volit v České republice. Skončí tak čtyřleté období, kdy fungovala anketa Klubu motoristických novinářů (KMN) a soutěž pořádaná Svazem dovozců aut (SDA) a Sdružením automobilového průmyslu (AutoSAP).

Smlouvu o vyhlášení jediné soutěže podepsali zástupci Klubu motoristických novinářů, Klubu motoristických publicistů, SDA a AutoSAP.

Nového držitele titulu "Auto roku v ČR" bude dvoukolově volit odborná porota složená ze zhruba 40 odborných žurnalistů. V prvním kole vybere z nominovaných aut pět finalistů a z nich pak určí absolutního vítěze.

Vyhlašovateli ankety budou od tohoto ročníku nově pouze motorističtí novináři, kteří anketu rovněž uspořádají, a to ve spolupráci s předchozími vyhlašovateli SDA a AutoSAP. Veřejnost bude i nadále volit z nominovaných vozů vítěze jednotlivých skupin nezávisle na hlasování odborníků.

Vozy bude na základě striktních pravidel do soutěže nominovat výbor složený pouze z novinářů a jejich účast v soutěži bude pro samotné automobilky a dovozce bezplatná. Organizátoři pouze počítají s tím, že se přijetím nominace do ankety zaváží k účasti na srovnávacích jízdách porotců.

"Jednání probíhala od poloviny února a dnešní den je jejich vyvrcholením. Jsme ovšem na začátku pořádání společné ankety za tohoto uspořádání. Stanovili jsme jasné principy a mechanismy, a doufáme, že například zveřejňování všech hlasování přispěje ke zvýšení jejího kreditu a prestiže. Všechny strany musely udělat určité ústupky, ale snaha o narovnání situace ohledně dvou anket byla opravdu značná," uvedl předseda KMN Petr Jansa.

Auto roku v ČR 2013 začne v září vyhlášením ankety. První kolo hlasování by mělo proběhnout v říjnu a druhé v listopadu. S vyhlášením výsledků organizátoři počítají na počátku příštího roku.

 

Právě se děje

Další zprávy