Automobilové oběti roku 2020. Loni skončila výroba levné Dacie i kultovního osmiválce

Jan Matoušek Jan Matoušek
6. 1. 2021 6:02
Rok 2021 přinesl mimo jiné další zpřísnění limitů emisí CO2, což vedlo automobilky k úpravám své nabídky. Někde zmizely jen vybrané motory, někde rovnou celé modely, které nedostaly přímého nástupce. Na přehled modelů, které kvůli emisím i nezájmu v novém roce už do výroby nezadáte a vybírat můžete maximálně ze skladových zásob, se podívejte do následující galerie.
Foto: Suzuki

Suzuki Jimny

Suzuki Jimny neskončilo úplně. V průběhu loňského léta však Japonci malý off-road, o který byl i mezi Evropany zájem, kvůli emisním limitům stáhli z evropských trhů. Jako jediný model v nabídce totiž Jimny neměl mildhybridní pohon, ale "jen" benzinovou atmosférickou patnáctistovku. Ta přitom vypouštěla 154 až 170 gramů CO2 na kilometr. A to je při nízké hmotnosti hodně. Osobní verze modelu tak skončila, což také vyhnalo ceny ojetin.

Záměrně však zmiňujeme osobní, protože Jimny se do Evropy vrátí. Ovšem jako dodávka se dvěma místy k sezení. Motor zůstane stejný, emisní limity pro užitkové modely jsou ale o dost benevolentnější. Více si přečtěte zde.

 

Právě se děje

Další zprávy